Германия регистрира рекорден спад в продажбите на електрически коли

15 August 2024
Георги Луканов
Volkswagen ID.7 e с 32 хиляди евро по-евтин в Китай, отколкото струва в Германия. Снимка: Volkswagen
Volkswagen ID.7 e с 32 хиляди евро по-евтин в Китай, отколкото струва в Германия. Снимка: Volkswagen

Според Германската федерална служба за автомобилен трафик (KBA) броят на регистрациите на нови коли през юли е бил 238 263 бройки, което е спад от 2,1 процента в сравнение със същия месец на миналата година. За първите седем месеца обаче е отчетен ръст от 4,3 на сто.

Най-голямата новина са електрическите автомобили, а именно. големият им спад в продажбите от 36,8% спрямо същия месец на миналата година. Ако се вземат първите седем месеца спадът в продажбите на електромобили вече е 20,1% спрямо същия период на миналата година. Лек ръст от 3,2% е регистриран при plug-in хибридите през юли, а също така има леко увеличение при дизеловите коли (плюс 1,4 процента) и при бензиновите автомобили (плюс 0,1 процента).

В светлината на продължаващия рязък спад в продажбите на електрически возила, президентът на Германската асоциация на международните производители на автомобили VDIK Михаел Лошелер предупреждава за създаването на нови търговски бариери: "Ако електрическите автомобили станат значително по-скъпи в бъдеще поради въвеждането на допълнителни тарифи, това ще означава още една стъпка назад за електромобилността в Германия и целта на федералното правителство за 15 милиона електрически коли по пътищата ще стане непостижима."

Делът на електрическите автомобили в общите регистрации е бил едва 12,9 процента през юли 2024 г., докато през юли миналата година е бил 20 процента.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/