Брадата - мъжество, мода, а понякога просто мързел

07 September 2024
Мария Райчева

Може да се оформи според овала на лицето и изцяло да промени визията

От 2010 г. насам всяка първа събота на септември се празнува като Световен ден на брадата. 

По този повод в различни държави се организират всякакви шествия, състезания, конкурси и още куп забавления, на които мъжете имат възможност с гордост да покажат перфектно оформени, най-дълги или най-странни бради.

6 април също е обявен за Ден на брадатия мъж, защото на тази дата през 1772 г. Екатерина II маха данъка върху лицевото окосмяване, наложено от Петър I.

За много представители на силния пол грижата за окосмяването на лицето е истински ритуал. Някои не са се виждали без брада от тийнейджъри, за други това е символ на мъжество, за трети е просто мода и суета. А за мнозина е резултат от чист мързел, ходят си с няколкодневна небрежна брада, защото сутрин не им се занимава с досадното бръснене. Всъщност няма никакво значение каква е причината за наличие на брада и мустаци, сега са модерни, но е важно да са добре оформени и поддържани.

Не е ясно кой и как е измислил кога да се отбелязва Световният ден на брадата, но празникът вероятно има връзка с един закон, издаден в далечната 1698 г. Преди 326 години руският цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и селяните. В различни периоди от историята окосмяването на лицето е било задължително за външния вид на силния пол, било е забранявано и после пак реабилитирано и превръщано в мода. Първите, които организират празници в чест на брадата, са датските викинги. За тях е символ на мъжество и сила и демонстрират уменията си с големи тържества, в които мерят не само брадите си, но и храбростта и военните си умения. Според някои теории мъжете са си пускали дълги бради, за да пазят лицата си при ръкопашен бой.

Най-дългата брада е измерена през 1927 г. и стига цели 5 метра. В рекордите на “Гинес” обаче влиза индиецът Бхай Сарван Сингх с брада от 2,5 метра.

Някои мъже са се специализирали и умеят сами да оформят брадите си, други обаче предпочитат да отидат на бръснар, който професионално да създаде желаната форма. За целта може да се използва ножица, бръснач или машинка.

За прецизно подстригване и постигане на желаната дължина бръсначът се прикрепя към гребен.

С тази техника се прави и финалното прецизно оформяне на брадата и мустаците, като се премахват малкото останали стърчащи косъмчета. Машинката влиза в употреба за скъсяване на брадата и да се прелее дължината. Сега е модерно плавно преливане от нула номер в областта при бакенбардите, които изцяло се махат, особено ако и прическата над ушите е избръсната.

Ножиците са подходящи за по-дълги бради, за краищата на мустака, да се оформи линията над устните и да се намали гъстотата, когато се търси ефект да не е много плътен. Много е важно окосмяването в тази част да бъде максимално добре направено, защото в противен случай космите влизат в устата.

Освен това се цапат доста, когато човек се храни. Затова е желателно представителите на силния пол да умеят и у дома с ножичка или машинка да подстригват краищата на мустака на всеки 4-5 дни, за да не си създават излишен дискомфорт. За да се получи перфектната форма, първо трябва да се среши, за да се изправят изкривените или леко накъдрени косъмчета, и после се реже по контура на горната устна.

Някои мъже харесват по-небрежна брада и оставят окосмяването и на шията. Други обаче държат да е строго фиксирана, като се махат изцяло космите до областта над адамовата ябълка.

За да се оформи перфектно брадата, се маха окосмяването на скулите. Когато това се прави с бръснач, много бързо расте. Затова в доста салони предлагат да изчистят тази част на лицето със специална техника с конец или с коламаска. Доста е болезнено, но по-дълго скулите остават гладки. След това задължително се използват продукти, които да успокоят раздразнената кожа.

Конец се използва и за оформяне на веждите, а когато се подравнява мустак, космите от носа се махат отново с коламаска или с тример.

Някои бради са по-меки, други по-твърди, но винаги са различни от косата. Цветовете също може да не са еднакви, особено при по-светлите мъже. При тях брадата даже може да е в няколко цвята.

Подобно на прическата брадата е желателно да се оформя спрямо овала на лицето. Най-облагодетелствани са овалните физиономии, защото на тях им отиват всякакви форми и могат смело да експериментират, променяйки често визията си. При издължените лица окосмяването трябва да бъде по-дълго в областта на бузите и леко скъсено при брадичката, така се създава илюзия, че челюстта е по-широка.

При кръглата физиономия космите при бузите да са по-къси, а при брадичката - по-дълги. Но трябва да има плавно преливане на дължината, за да не се получи видима разлика.

Мъже с момчешко излъчване често оставят окосмяването на лицето си по-дълго, за да изглеждат по-зрели и мъжествени. Брадите създават и бунтарска визия, затова според някои проучвания жените си падат повече по представители на силния пол, които не са гладко избръснати.

От 2 до 4 седмици са нужни, за да се сдобиете с гъста, но не много дълга брада. За по-голяма дължина ще са нужни около три месеца. Гъстата дълга брада със сигурност ще привлича погледите към вас, но имайте предвид, че тя изисква значително повече грижи и време за поддръжка.

Трябва да се сресва всеки ден

Много мъже не решат косите си всеки ден, особено когато са сравнително къси. Но за брадата е желателно сутрин да се използва гребен. Най-добре е да е дървен, за да не се накъсват космите. Естествено, същото се отнася и за мустака.

За различните дължини на брадите се продават и съответните като размер гребени. Малките размери стават само за сравнително късо окосмяване и мустаците, за обемистите бради зъбците са доста по дълги.

Твърди се, че брадата трябва да се бръсне само в една посока, за да не расте на всички страни, но истината е, че това не помага. В различните участъци на лицето окосмяването е в определена посока и колкото и добре да е подстригана брадата, все пак трябва да се пооформя, както и фризурата, преди да се излезе навън.

Когато окосмяването на лицето се поддържа по-късо, гребен може да се използва само веднъж на няколко дни. Но за дългите бради поддръжката е доста сериозна и отнема време. Продават се специални уреди за изправяне на бради и представители на силния пол отделят точно толкова време да изпънат дългото окосмяване, колкото отнема и на жените да оформят прическите си с преса за коса. Тази поддръжка се налага, защото космите на лицето са по-твърди и се случва леко да се къдрят.

Използват се продукти за омекотяване и блясък

За да не изглежда мърлява и проскубана, брадата изисква и съответните грижи. По нея попада храна, вмирисва се бързо, особено при пушачите, и трябва да се мие всекидневно.

Използването на специални продукти е въпрос на лично желание, но за суетните мъже е задължително. Продават се специални шампоани за брада, които са различни от тези за косата, защото и самата структура на космите не е еднаква. Въпреки че и да миете окосмяването на лицето с шампоан, няма да си създадете някакъв проблем, освен ако кожата на физиономията ви не е по-чувствителна.

Иначе допълнително може да се използва балсам за омекотяване. Има продукти за блясък и за подхранване.

Доста представители на силния пол боядисват брадите и мустаците си, защото тази част от окосмяването много често започва да побелява по-бързо от косата. Но пък оцветяването с боя трябва да се прави от професионалист, за да се постигне максимално естествена визия. В противен случай доста си личи, че цветът е променян, и изглежда комично.

Обратът идва от Холивуд

Холивуд и промяната във вида на добрите герои са причините за модата мъжете вече да ходят небръснати. Подобна теза застъпват много психолози и специалисти по реклама.

Дават пример с икони от САЩ като комикс героите Батман и Супермен. Те са създадени в края на 30-те години на миналия век. И двамата са гладко избръснати. През деня Кларк Кент е обикновен репортер, носи очила. А Брус Уейн е милиардер. Единият сваля диоптрите, за да бори престъпността, другият слага маска. Но и двамата остават гладко избръснати.

Днес не е така. Любимецът на жените Джейсън Момоа играе Аквамен. Той изобщо не прилича на образа от комиксите - не е рус, с тъмна, дълга коса е и има брада. Но е готин, много мъже искат да са като него. Райън Гослинг, който пък си партнира с Марго Роби в "Барби" и почти винаги е добрият герой, също ходи с брада. Да, тя не е дълга, но остава усещането, че е небрежно елегантен.

Новият актьор, който ще изиграе Джеймс Бонд, още не е обявен. Той уж почина, но тяло не видяхме. Така че агент 007 ще се върне. И пак ще спаси света. Небръснат.

Но модата идва и от други звезди, не само в киното. Почти няма мъж, който да не е подражавал на различните стилове брада, които си е пускал Дейвид Бекъм. А дори Лео Меси, който бе наричан "добро момче", вдигна световната купа брадясал.

Затова специалисти смятат, че гладкото бръснене пак ще стане модерно, когато и добрият герой изглежда както навремето.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/