Бунт в завод на Audi, работници прибраха ключовете на стотици коли

09 September 2024
Георги Луканов
Плановете са луксозния Audi Q8 e-tron quattro да не се произвежда вече в Европа. Снимка: Audi
Плановете са луксозния Audi Q8 e-tron quattro да не се произвежда вече в Европа. Снимка: Audi

Истински бунт се вихри в завода на Audi в Брюксел. Бесни работници обсадиха халетата на германския гигант. Около 60 служители се събраха в неделя вечерта във фабриката на Audi, където бяха запалени гуми и дървени палети, за да бъде блокиран достъпа до нея. 

Приблизително 200 автомобилни ключове бяха взети от членове на персонала, за да се възпрепятства напускането на завода на готовите за продажба електрически кросоувъри Audi Q8 e-Tron SUV.

Синдикатите са категорични, че никакви коли няма да напуснат фабриката, докато няма яснота за нейното бъдеще.

Ръководството на завода на Audi в Брюксел изиска от работниците, които са задигнали ключовете на автомобилите, да ги върнат до понеделник следобед.

Според писмо, изпратено до синдикатите, компанията заплашва да заведе дело, ако ключовете не бъдат върнати. Ръководството на фабриката твърди, че може да идентифицира виновниците с помощта на записи от камери за видеонаблюдение.

Синдикатите са открили, че ръководството възнамерява да изпрати тези автомобили, вероятно в гаражи, като принуждава протестиращия персонал да изземе ключовете и да ги съхранява на сигурно място.

Представителят на синдиката Ян Баетенс (ACV-Metea) реагира със съжаление на противодействието на ръководството, като каза: "Ние отнехме ключовете, за да проведем мирен социален диалог. Ако ръководството иска да премахне колите сега, не можем да гарантираме безопасност или мир."

В сряда производството в Audi Brussels трябваше да бъде частично възобновено след седмици на колективен отпуск и спиране. Работниците обаче единодушно решиха да не се връщат на работа след новината, че Volkswagen Group няма да възложи нов модел на фабриката, излагайки на риск работните места на около 3000 работници.

От дни служители и на няколко фирми доставчици лагеруват пред вратите на завода на Audi. Те са пряко засегнати от затварянето на фабриката, тъй като работят почти изключително за автомобилния производител от Инголщат.

Според компанията настоящият директор на завода Фолкер Герман ще напусне Брюксел и ще бъде заменен от Томас Богус.

Изданието Brussels Times пише, че компанията очаква да произведе само 7000 бройки от електрическия модел Q8 e-Tron SUV ще бъбъдат произвидени до края на годината - с два екипа с 15 коли на час. Според съобщения в медиите, наследникът на Q8 e-tron ще продължи да се произвежда в Мексико от 2027 г.

Протестно шествие и масов митинг на служители на Audi в Брюксел е планиран за 10,30 сутринта на 16 септември пред жп гара Брюксел-Север, който според синдиката ще бъде разширен, за да включи и работници от металургията, химическата промишленост и текстилния сектор. Освен автомобилните работници, служители на автобусния производител Van Hool, който беше разпуснат поради фалит в началото на годината, също ще водят протестното шествие. За следващия ден е планирано извънредно заседание на работническия съвет, на което уж ръководството на VW Group ще сподели информация за бъдещи инвеститори.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/