Fiat спира временно производството на електрическия модел 500е

14 September 2024
Георги Луканов
Fiat 500e. Снимка: Fiat
Fiat 500e. Снимка: Fiat

Fiat временно спира производството на електрическия модел 500e поради недостатъчно търсене на екологичната градсак кола. 

Гигантът Stellantis потвърди, че линията 500e в завода Mirafiori в Торино ще спре за четири седмици, считано от 13 септември, което означава, че за първи път от 2007 г. в Европа няма да се произвежда нов Fiat 500 от какъвто и да е вид.

"Мярката е необходима поради текущата липса на поръчки, свързани с дълбоките трудности, пред които са изправени всички производители, особено европейските", се каза в изявление на Stellantis.

Задвижваният от бензинов двигател Fiat 500, който се сглобяваше в Полша, бе спрян от производство през лятото, тъй като не отговаряше на новите закони за киберсигурност и трябваше да се инведтират много парите, за да се актуализира.

Вместо да обнови 500 с двигател с вътрешно горене, Fiat реши да създаде нов хибриден модел от електрическия 500e, като побере малък бензинов агрегат и електрически мотор. Но тази кола - 500 Hybrid, няма да бъде готова до края на следващата година.

500 Hybrid ще се сглобява редом до електрическия вариант в историческия завод Mirafiori, който получава ремонт на стойност 100 милиона евро, за да бъде готов за преконфигурираните планове за електрификация на Fiat.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/