"Мерцедес" понижи прогнозата за печалбите си заради спад на продажбите в Китай

20 September 2024
MenTrend.bg
Снимка: Мерцедес
Снимка: Мерцедес

Германският производител на автомобили от висок клас "Мерцедес" (Mercedes-Benz) понижи вчера очакванията си за финансовата 2024 г., аргументирайки се с влошаване на дейността си в Китай, предаде ДПА.

Компанията вече очаква общата печалба преди лихви и данъци (EBIT) да бъде значително под нивото от предходната година, докато преди това прогнозите бяха за "лек спад".

Според "Мерцедес" растежът на брутния вътрешен продукт на Китай е загубил допълнително инерция поради по-слабото потребление и продължаващия спад в сектора на недвижимите имоти.

Този спад се отрази на общия обем на продажбите в Китай, включително на луксозния сегмент на компанията, които включват лимузините "Майбах" (Maybach), "Джи-клас" (G-class) и "Ес-клас" (S-class).

В резултат на това се очаква миксът от продажби за втората половина на 2024 г. да остане в съответствие с първото полугодие, но да е по-слаб от първоначално прогнозираното.

Освен това се очаква втората половина на 2024 г. да се сблъска с различни корекции на оценката и е вероятно динамичната ценова среда да се запази.

Вследствие на това автомобилният концерн преразгледа прогнозата си за цялата година.

"Мерцедес" очаква годишната коригирана възвращаемост на продажбите да бъде между 7,5 и 8,5 на сто в сравнение с предишната прогноза от 10 до 11 на сто.

Очакваната коригирана възвращаемост на продажбите в сегмента на ванове на компанията (Mercedes-Benz Vans) остава непроменена в диапазона от 14 до 15 на сто, докато очакваната коригирана печалба на подразделението "Мерцедес-Бенц мобилити" (Mercedes-Benz Mobility) остава на ниво от 8,5 до 9,5 на сто.

Свободният паричен поток на индустриалния бизнес за "Мерцедес" сега се очаква да бъде значително под нивото от предходната година, в сравнение с предишните очаквания за лек спад, пише БТА.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/