Заради претъпкания до лудост календар бум на скъсани връзки в коляното

10 October 2024
MenTrend.bg
Изнасят Даниел Карвахал от терена, след като скъса кръстни връзки в последния мач на “Реал”. Снимка: Ройтерс
Изнасят Даниел Карвахал от терена, след като скъса кръстни връзки в последния мач на “Реал”. Снимка: Ройтерс

Даниел Карвахал от “Реал” (Мадрид), Родри от “Манчестър Сити”, Джанлука Скамака от “Аталанта”, Марк Бернал от “Барселона”, Бремер от “Ювентус”, Дуван Сапата от “Торино”, Саба Сазонов от “Емполи”, Ерсон Мускера от “Уулвърхемптън”. Това не е списък за някаква звездна селекция, а малка част от играчите, които са със скъсани кръстни връзки в коляното от началото на сезона. Тази контузия се превръща в епидемия.

Според специалистите за всичко е виновен натовареният календар на мачовете в елитните първенства. Играчите са натоварени на максимум, а ФИФА и УЕФА дори им увеличават двубоите. Световното клубно първенство например бе увеличено до максимум и така ще се намали още почивката на най-добрите футболисти в света, които, разбира се, са в европейските отбори.

Преди време дори се заговори, че се готви някакъв вид стачка заради прекаления брой мачове, който вече достига до 100 за някои играчи, като се включат и тези в националните отбори.

Според лекарите точно кръстната връзка е най-натоварена във футбола и заради това се получават дори самоконтузии от стъпване накриво.

Периодът за възстановяване на един елитен футболист от такава операция е минимум 6-7 месеца или той пропуска цял сезон.

След това при връщането на терена повечето от играчите не са същите, защото се страхуват да влизат здраво в единоборства. Често се късат връзките на другото коляно, защото то става по-натоварено от оперираното.

Най-засегнат от “епидемията” у нас е пловдивският “Ботев”. От клуба обявиха, че испанецът Антонио Перера е с тази контузия и пропуска сезона. Миналото първенство пострада надеждата Георги Николов, който още се възстановява, а през този скъса кръстни връзки и топнападателят Антъни Уджа.

Перера бе твърд титуляр на “Ботев” от началото на първенството.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/