Учени случайно създадоха аналог на мрежата на Спайдърмен

14 October 2024
MenTrend.bg
Андрю Гарфилд като Спайдърмен.
Андрю Гарфилд като Спайдърмен.

Американски учени от университета Тъфтс случайно създадоха вещество, подобно по характеристики на мрежата на супергероя Спайдърмен от комиксите на Marvel. Това е течен състав, който може да бъде изстрелян под формата на лепкави и издръжливи нишки. Изследването е публикувано в научното списание Advanced Functional Materials (AFM).

Според авторите на разработката, първият прототип на сместа е възникнал по време на експерименти с фиброин, разтвор на протеини от пашкула на копринената буба. Експертите се надяваха да получат ултраздраво лепило на основата на фиброин. При почистване на лабораторни материали с ацетон се образувал материал, подобен на паяжина.

При нормални условия коприненият фиброин се трансформира в полутвърд хидрогел, когато е изложен на органични разтворители в рамките на няколко часа. Въпреки това, добавянето на допамин, който беше използван като един от компонентите на лепилото, позволи на масата да се втвърди почти моментално.

След това учените добавиха допамин към разтвора на фиброин и подсилиха веществото с хитозан, който се намира в екзоскелетите на насекомите. Това направи влакната 200 пъти по-здрави и 18 пъти по-лепкави.

Екипът проектира устройство за хвърляне на влакна. Тестовете са показали, че изкуствената мрежа може надеждно да залепва и повдига предмети с тегло до 80 пъти собственото си тегло.

Учените отбелязаха, че като изследователи и инженери, техният път към откритието е еднакво вдъхновен от природата, научната фантастика и комиксите за супергерои.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/