Как да се храним здравословно през есента

14 October 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Имунитетът предпазва човек от въздействието на вируси и инфекции, поради което трябва да се укрепва. Най-лесният начин да направите това е като промените диетата си.

Броколи

Някои хора не харесват този продукт поради специфичния му вкус и мирис. Въпреки това си струва да се включи в диетата, защото съдържа много полезни вещества. Съдържа витамини C, K, A, фолиева киселина, които поддържат имунитета, подобряват здравето на костите и зрението. Високото съдържание на фибри помага за подобряване на храносмилането, а антиоксиданти като сулфорафан помагат в борбата с възпалението и могат да намалят риска от рак. Много лекари съветват астматиците и хората с отслабена имунна система да ядат редовно броколи.

Джинджифил

Джинджифилът има много полезни свойства. Съдържа гингерол, мощен антиоксидант с противовъзпалителен ефект, който помага за облекчаване на болки в ставите и мускулите. Джинджифилът също така подобрява храносмилането, помага при гадене и понижава нивата на кръвната захар. Изследванията показват, че джинджифилът може да намали риска от сърдечни заболявания поради своите антиоксидантни и антидиабетни свойства.

Въпреки всички полезни свойства на джинджифила, някои хора трябва да избягват употребата му. Например, по-добре е да изключите този плод от менюто за хора с проблеми на стомашно-чревния тракт, черния дроб или жлъчния мехур.

Морски дарове

Морските дарове са ценен източник на протеини, здравословни мазнини и минерали. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които подобряват работата на сърцето, мозъка и кръвоносните съдове. Редовната консумация на морски дарове намалява нивата на холестерола и намалява риска от възпаление. Освен това морските дарове съдържат важни витамини (D, B12) и микроелементи като йод и селен, които спомагат за укрепване на имунната система и поддържат здравето на щитовидната жлеза.

Ферментирали млечни продукти

Ферментиралите млечни продукти като кисело мляко, кефир и извара са богати на пробиотици, полезни бактерии, които подобряват храносмилането и поддържат здравето на червата. Освен това съдържат калций и витамин D, които укрепват костите и зъбите. Редовната консумация на ферментирали млечни продукти може да помогне за намаляване на нивата на холестерола, подобряване на метаболизма и укрепване на имунната система, както и поддържане на здрава микрофлора.

Основното нещо е да запомните, че ферментиралите млечни продукти не могат да се съхраняват повече от седмица. След този период те стават не само неефективни, но и опасни.

Портокали

Портокалите са източник на витамин С, който укрепва имунната система, помага в борбата с възпаленията и предпазва клетките от оксидативен стрес. Те са богати на фибри, които подобряват храносмилането и поддържат здравето на червата. Портокалите съдържат калий, който помага за нормализиране на кръвното налягане. Те също така съдържат антиоксиданти като флавоноиди, които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и да подобрят цялостното здраве.

Не трябва обаче да давате предпочитание само на тях: например нарове, ябълки и боровинки ще бъдат не по-малко полезни.

Как да се храним здравословно през есента?

- Не се опитвайте да напълните масата с екзотични плодове. Превключете вниманието си от екзотични плодове, зеленчуци и горски плодове, които бяха в изобилие през лятото, към сезонни. Те ще бъдат много по-полезни.

- Пийте повече вода. Трябва да поддържате нормален воден баланс по всяко време на годината. Това е по-трудно да се направи през студения сезон. Затова не забравяйте да пиете обикновена вода, натурални сокове, компоти, плодови напитки, чайове.

- Яжте повече цитрусови плодове. Те не само укрепват имунната система, но и подобряват настроението. Също така е чудесна алтернатива на кафето. Ободряващият ефект на пресен портокалов сок ще бъде много полезен при облачно време.

- Добавете повече здравословни мазнини към вашата диета. Това може да бъде мазна риба, ленено семе и зехтин, авокадо, ядки, семена.

- Не забравяйте за месото. Има затоплящи свойства. Основното е да изберете здравословни сортове месо и да ги приготвите правилно.

- Добавете витамини. През студения сезон става все по-трудно да се набавят витамини от храната, така че е добре да се консултирате с лекар. Ако е необходимо, той ще ви предпише необходимия комплекс.

- Забравете за гладуването. Не бива да гладувате в трудни за организма периоди, особено през есента и зимата. Вместо това създайте балансирано меню със здравословни ястия и здравословни закуски, които ще ви помогнат да останете енергични и здрави.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/