Топ 10 моменти в кариерата на великия Рафа Надал

16 October 2024
Виктор Григоров
Рафаел Надал. Снимка: x.com/atptour
Рафаел Надал. Снимка: x.com/atptour

Рафаел Надал обяви, че ще се пенсионира в края на сезона като "матадорът" ще напусне спорта на 38 години и с 22 титли от "Големия шлем".

Испанеца, който стана професионалист през далечната 2001 г., ще представлява Испания в последното си участие на финалите за Купа Дейвис следващия месец в Малага като последен професионален мач. 

Ето и 10 от най-запомнящи се момента в богатата кариера на Надал:

1. 2004 г. Първа победа на Надал срещу Федерер

През далечната 2004 година на Маями Оупън започва едно от най-запомнящите се съперничества в света на тениса, а именно това между Надал и Федерер.

Тогава те се срещат в третия кръг на турнира като швейцареца е бил поставен като номер 1 в света, а Надал тогава бил едва на 17 години, но вече предизвиквал голям интерес. 

Поставен на 34-то място в световната ранглиста, Надал изумява Федерер с 6:3 6:3 за 70 минути, ставайки едва вторият човек, който го е побеждавал през този сезон след бившия британски номер едно Тим Хенман.

Федерер признава, че е "впечатлен" от това, което виджда, докато Надал омаловажи победата, като казва, че опонентът му не е играл най-добре.

Надал и Федерер се срещат още 39 пъти, като техните двубои завършват 24-16 (14-10 на финалите) в полза на Надал.

2. 2005 г. Първа титла от "Големия шлем"

През 2005 г. тенисът наистина осъзнава какво представлява Рафаел Надал.

Още тогава той показва изключителни умения на клей, като печели 24 последователни мача на сингъл. С това постижение Надал счупва рекорда на Андре Агаси за най-много поредни победи в Open ерата на тениса, постигнати от тийнейджър.

Когато настъпва време за откритото първенство на Франция, Надал вече е под номер пет в света и се утвърждава като сериозен претендент за титлата.

Той прави значима победа над Роджър Федерер на полуфинала, точно на своя 19-и рожден ден.

На финала Надал се изправя срещу аржентинеца Мариано Пуерта и го побеждава с 6:7 (6:8), 6:3, 6:1, 7:5, за да спечели първия си трофей от "Големия шлем".

Така той става едва вторият играч в историята, който печели "Ролан Гарос" от първия си опит след Матс Виландер през 1982 г.

Освен това Надал става първият тийнейджър, който печели титла от "Големият шлем" на сингъл след Пийт Сампрас, който триумфира на US Open през 1990 г.

Този успех е само началото за младия испанец, който завършва 2005 г. като номер две в света с впечатляващите 11 титли на сингъл, осем от които на клей.

3. 2008 г. Първа титла на "Уимбълдън" 

До 2008 г. Рафаел Надал вече два пъти беше достигал финала на "Уимбълдън", но и в двата случая бе победен от Роджър Федерер, който по това време вече имаше пет поредни титли на турнира.

Третият опит обаче се оказа успешен за испанеца, който пристигна на турнира след серия от 17 поредни победи.

Федерер също продължаваше да доминира в тениса по това време, държейки се на върха като номер едно в света за впечатляващите 231 поредни седмици.

Въпреки това, няколко месеца преди Уимбълдън, Надал разгроми швейцареца във финала на Откритото първенство на Франция с унищожителния резултат 6:1 6:3 6:0.

Финалът на Уимбълдън 2008 е започнал с известно забавяне заради дъжд, а допълнителни прекъсвания също затрудняват хода на мача.

Това обаче не попречва на двамата съперници да създадат една от най-запомнящите се срещи в историята на тениса.

Джон Макенроу дори го бележи като "най-великият мач някога". След 4 часа и 48 минути, Надал триумфира с резултат 6:4 6:4 6:7 (5) 6-7 (8) 9-7, спечелвайки своята първа титла от "Големият шлем" извън Париж.

С тази победа Надал става първият играч след легендарния Бьорн Борг, който успява да спечели както Откритото първенство на Франция, така и Уимбълдън в една и съща година – постижение, което Борг е направил за последно през 1980 г.

4. 2008 г. Олимпийско злато и номер 1 в света 

Победите на Рафаел Надал на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" през 2008 г. го утвърждават като фаворит за олимпийското злато на Игрите в Пекин.

Това е неговият дебют на Олимпиада, където се състезава заедно с бъдещите си големи съперници – Новак Джокович и Анди Мъри.

Първият поставен Роджър Федерер е елиминиран на четвъртфиналите, което проправя пътя на Надал към финала. Той побеждава Джокович в три сета на полуфиналите и си осигурява битка за златния медал срещу чилиеца Фернандо Гонсалес.

На финала Надал триумфира с 6:3 7:6 (2) 6:3, като с тази победа се изкачва на върха на световната ранглиста за първи път.

Така той слага край на рекордните 237 последователни седмици на Федерер като номер едно в света.

Освен индивидуалния триумф, Надал печели и олимпийско злато на двойки осем години по-късно, през 2016 г. в Рио, заедно със съотборника си от Испания Марк Лопес.

5. Първа титла на "Аустрелиън Оупън"

Първият финал на Рафаел Надал на откритото първенство на Австралия през 2009 г. отбелязва осмото му участие в Големия шлем и седмия му пореден мач срещу Роджър Федерер.

За да стигне до този момент, Надал вече е преминал през епична петсетова битка на полуфинала срещу сънародника си Фернандо Вердаско, продължила пет часа и 14 минути.

Този мач се превръща в най-дългия сингъл двубой в историята на турнира до финала през 2012 г., когато Джокович побеждава Надал в маратонски мач, продължил пет часа и 53 минути.

Въпреки изтощителната битка на полуфинала Надал излиза забележително свеж за финала. В своя първи голям финал на твърд корт, той успява да победи Федерер след още едно изтощително петсетово изпитание с резултат 7:5 3:6 7:6 (3) 3:6 6:2.

С тази победа Надал става първият испанец, мъж или жена, който печели титла от Големия шлем в Мелбърн.

Освен това той става и първият мъж в оупън ерата, който държи три големи титли на три различни настилки едновременно – клей, трева и твърд корт.

За Роджър Федерер това е сърцераздирателно поражение, което му отнема възможността да спечели своята 14-та титла от Големия шлем, с която би се изравнил с рекорда на Пийт Сампрас. 

6. 2010 г. Спечелване на "Голям шлем" в Ню Йорк

Към днешна дата само осем мъже в историята на тениса са успели да завършат "Голям шлем" в своята кариера – като спечелят всички четири големи титли – и Рафаел Надал става тогава седмият, който се присъединява към този престижен клуб.

Това се случва през 2010 г. - година, която самият Надал по-късно ще нарече най-добрата в професионалната си кариера.

През тази година Надал достига до финала на US Open, преминавайки през турнира без да загуби нито един сет.

Във финала той побеждава Новак Джокович с 6:4, 5:7, 6:4, 6:2, с което печели първата си титла във "Флашинг Медоус" и завършва своя кариерен "Голям шлем".

С този триумф Надал не само добавя липсващата титла към колекцията си, но и се утвърждава като един от най-великите тенисисти в историята.

Победата в Ню Йорк също го прави едва втория мъж след Андре Агаси, който завършва така наречения "Златен шлем" в кариерата си – спечелвайки и четирите турнира от Големия шлем, както и олимпийско злато на сингъл.

Освен това, Надал става първият мъж, който печели големите турнири на клей, трева и твърди кортове в една и съща година.

С този подвиг той повтаря постижението на Род Лейвър от 1969 г., който последно печели Откритото първенство на Франция, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ в една календарна година, макар тогава турнирът в Ню Йорк да се играе на трева.

7. 2017 г. "Десетата" 

След победата на Рафаел Надал на Откритото първенство на Франция през 2014 г. следва тригодишен период на суша, изпълнен с контузии и спад във формата.

През това време испанецът не достига до финал на турнир от "Големия шлем", докато не стига до финала на Откритото първенство на Австралия през 2017 г., където е победен от Роджър Федерер.

Въпреки трудностите, Надал не трябва да бъде отписван. След успешни турнири на клей в Монте Карло, Барселона и Мадрид, той се завръща в Париж през 2017 г. като фаворит за титлата.

Във финала Надал среща сънародника на Федерер, Стан Вавринка, и го побеждава с категоричното 6:2, 6:3, 6:1.

С тази победа "Кралят на клея" става първият тенисист в Откритата ера, който печели турнир от "Големия шлем" 10 пъти.

Този успех е и неговата 15-та титла от "Големия шлем", с което Надал изпреварва Пийт Сампрас в списъка на победителите за всички времена при мъжете, оставайки само зад Роджър Федерер.

8. Приключване на сушата 

След труден край на 2021 г., в който контузия на крака заплашва да сложи край на кариерата му, а ковидът го оставя "много болен", Рафаел Надал пътува до Откритото първенство на Австралия през 2022 г. с надеждата да се завърне на корта.

Той е играл само на един турнир от предходния август, но присъствието му в Мелбърн става още по-значимо в отсъствието на депортирания Новак Джокович и контузения Роджър Федерер.

Надал успява да спечели втората си титла на Australian Open 13 години след първата, като във финала побеждава Даниил Медведев след епична битка, продължила пет часа и 24 минути. Резултатът е 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5, а мачът завършва в 01:11 часа местно време.

Тази победа не е просто поредната титла от "Големия шлем" за Надал; тя е неговата 21-а, което го издига на върха в историята на мъжкия тенис, изпреварвайки Джокович и Федерер, които имат по 20 титли.

След края на мача, "физически унищоженият" Надал споделя: „Без съмнение това е една от най-емоционалните победи в моята кариера."

9. 2022 г. Номер 22

Само четири месеца след спечелването на своята 21-ва титла от "Големият шлем", Рафаел Надал добавя още една, достигайки до 22, и то на любимия си турнир – "Ролан Гарос".

След като не успява да се класира за финала през 2021 г., 2022 г. предоставя на испанеца идеалния шанс да си върне короната на Откритото първенство на Франция.

Във финала той побеждава норвежеца Каспер Рууд с убедителното 6:3, 6:3, 6:0, с което печели рекордно удължената си 14-та титла в Париж.

Интересното е, че финалът се провежда само два дни след 36-ия му рожден ден, с което Надал става най-възрастният шампион на Откритото първенство на Франция при мъжете на сингъл.

Той изпреварва Андрес Химено, който е бил на 34 години, когато печели титлата през 1972 г.

След тази победа Надал се изкачва на върха на вечния списък за титли от Големия шлем с 22, изпреварвайки Джокович и Федерер. 

10. 2022 г. Последен танц с Роджър Федерер

През септември 2022 г. Роджър Федерер обявява, че ще се пенсионира след турнира Laver Cup, който се провежда в края на месеца.

В това състезание той си партнира с Рафаел Надал, Новак Джокович, Анди Мъри, Каспер Рууд и гръцкия Стефанос Циципас в европейския отбор, който се изправя срещу отбор, представляващ останалия свят.

Така че, може би е било подходящо, че последният мач на Федерер е именно в двойки с Надал – дългогодишния му съперник, който с течение на времето се е превърнал в добър приятел.

Тази двойка, която е нежно наричана "Федал", почти спечелва мача си срещу американското дуо Джак Сок и Франсис Тиафо в Лондон, но пропуска мачбол, което позволява на Отборa на света да завърши с победа.

След мача Надал не успява да сдържи сълзите си, а сбогуването на Федерер бележи началото на края на една ера в тениса.

Сега, когато 37-годишният Джокович остава единственият член на "голямата тройка", краят на този златен период в тениса изглежда все по-близо.

Надал споделя: „Още по-щастлив съм да завършим кариерата си като приятели след всичко, което споделихме на корта като съперници."

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/