iPhone се обезценява по-бързо от смартфоните на Samsung

16 October 2024
MenTrend.bg
iPhone СНИМКА: Pixabay
iPhone СНИМКА: Pixabay

Смартфоните на Apple, отдавна смятани за най-добрите инвестиции за препродажба, започнаха да се обезценяват по-бързо от преди. Това се посочва в проучване на SellCell.

Според проучването iPhone 16 се обезценява с 8% по-бързо от iPhone 15 през първите две седмици от пускането. Тази тенденция се наблюдава не само в базовите модели, но и в цялата линия. През първите две седмици продажбите на iPhone 16 са намалели с 41,2%, докато миналогодишните модели са спаднали с 33,2% през това време.

Анализаторите на SellCell отбелязват, че от пускането на iPhone 12 всяка година има 5% намаление на разходите в сравнение с предишното поколение смартфони на Apple. Въпреки че устройствата на Apple все още държат цената си по-добре от повечето конкуренти, всяко ново поколение губи стойност по-бързо от предишното. Това може значително да повлияе на решенията на потребителите при избора на нов смартфон.

В същото време смартфоните на Samsung показват обратната тенденция. През изминалата година Galaxy S23 е загубил 61,1% от стойността си, подобрение спрямо предишния модел с 66,7%. Настоящият модел Galaxy S24 показва още по-бавен спад на цените.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/