Поставиха нов рекорд в безжичното предаване на данни

17 October 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: ФРИЙПИК
СНИМКА: ФРИЙПИК

Изследователи от Лондонския университет поставиха нов световен рекорд за безжично предаване на данни, достигайки скорост от 938 гигабита в секунда (Gbps). Те съобщиха за постижението си в Journal of Lightwave Technology.

Екипът използва честотен диапазон от 5 до 150 гигахерца (GHz), което осигурява пропускателна способност от 145 GHz - повече от пет пъти повече от предишния рекорд. Технологията може да прехвърля данни 9380 пъти по-бързо от средната скорост на изтегляне на 5G в Обединеното кралство от около 100 мегабита в секунда (Mbps). Така новата система е в състояние да отговори на нарастващото търсене на високоскоростно предаване на данни.

За да постигнат този резултат, учените комбинираха радиочестотни и оптични технологии за първи път, преодолявайки недостатъците на традиционните безжични мрежи. Методът използва електроника, работеща на честоти от 5-50 GHz, и фотоника, генерираща радиочестоти в диапазона 50-150 GHz. Този подход значително разширява наличните честоти и увеличава общата скорост на трансфер на данни.

Експериментите показват, че новият метод увеличава скоростта на предаване между интернет мрежата и крайните потребители. Въздействието на технологията може да се усети скоро - потребителите на мобилни устройства ще получат по-високи скорости и стабилна връзка с 5G и 6G мрежи, а възможността за използване на широк честотен диапазон ще помогне да се избегнат задръстванията в претъпканите райони.

Например изтеглянето на 4K филм, което отнема 19 минути в обикновена 5G мрежа, ще отнеме само 0,12 секунди в новата система. Тази технология има потенциално приложение в предизвикателни среди, където оптичното свързване не е възможно, като фабрики със сложно оборудване. 

Въпреки че в момента системата е тествана само в лаборатория, в момента се разработва прототип за комерсиално тестване. Изследователите изчисляват, че новата технология ще бъде готова за внедряване в рамките на три до пет години и ще има значително въздействие върху бъдещето на цифровите комуникации в Обединеното кралство и извън него.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/