Учени откриха, че видеоигрите „подмладяват“ мозъка

18 October 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Учени от Западния университет (Австралия) установиха, че видеоигрите могат да подобрят когнитивните способности и да поддържат мозъка млад, а упражненията могат да играят роля за подобряване на психичното здраве, но не и обратното. Резултатите от изследването са представени на уебсайта на PsyArXiv Preprints. 

В проучването са участвали повече от две хиляди души от цял ​​свят. В първата фаза те отговаряха на въпроси относно техния начин на живот и физическа активност, а също така завършиха серия от онлайн игри Creyos за оценка на паметта, вниманието и вербалните умения.

При анализ на данни от хиляди участници, изпълнили всички задачи, беше установено, че видеоигрите имат положителен ефект върху когнитивните резултати, но не подобряват психичното здраве. Обратно, редовните упражнения (повече от 150 минути седмично според препоръките на СЗО) подобряват психическото благополучие, но не стимулират когнитивната функция.

Изследователите отбелязват, че хората, които прекарват повече от пет часа седмично в игра на видео игри, показват когнитивни умения, еквивалентни на тези с 13,7 години по-млади. По-малко ентусиазираните играчи успяха да постигнат „подмладяване" на мозъка си с 5,2 години.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/