Астронавтите в Космоса остаряват по-бавно от хората на Земята?

21 October 2024
MenTrend.bg
В открития Космос (снимката е примерна)
В открития Космос (снимката е примерна)

Преди месец НАСА съобщи, че американските ветерани астронавти Бари Уилмор и Суни Уилямс са останали на МКС. Поради технически проблеми те няма да могат да се върнат на Земята до февруари - всичко това се дължи на неизправност на космическия им кораб. Дългото им пътуване в Космоса обаче имаше едно важно предимство, което може да стане революционно в астронавтиката.

Оказа се, че астронавтите ще се върнат по-млади. Или по-скоро ще бъдат по-млади, отколкото ако прекараха това време на Земята, а не в орбита.

Как се случва това? Европейската космическа агенция твърди, че шест месеца на МКС намаляват времето за стареене с 0,005 секунди. И въпреки че тази двойка може би намалява земната си възраст само с част от секундата, самата концепция все още е невероятна. Както обяснява теорията на относителността на Алберт Айнщайн, колкото повече човек се приближава до скоростта на светлината (почти 300 милиона метра в секунда), толкова по-бързо минава времето и толкова по-бавно остарява тялото.

Според Би Би Си МКС обикаля около Земята със скорост от 27 500 километра в час.

Съществува и гравитационно забавяне на времето, което се свързва с теорията на Айнщайн. То причинява по-бавно стареене, колкото по-далеч е човек от ядрото на Земята поради по-слабата гравитация и кривината на планетата. Незначителните промени във времето поради гравитацията, преминаваща по-плътно през земната повърхност, са основната причина, поради която експертите призовават Луната да получи своя собствена часова зона, тъй като дори най-добрите атомни часовници на планетата ще бъдат отклонени с част от второ. Изследователи от Тексаския университет A&M установиха, че това леко забавяне засяга дори хората на последните етажи на сгради и небостъргачи.

НАСА наскоро проучи ефектите от Космоса чрез изучаване на биологичните промени в близнаците астронавти Марк и Скот Кели. Марк е роден 6 минути по-рано от Скот, но е прекарал около десет пъти по-малко време в космоса . В крайна сметка проучването показа, че Марк всъщност е само пет милисекунди по-възрастен от брат си поради по-дългото време, прекарано в Космоса при по-високи орбитални скорости.  Марк Кели /вляво/ е прекарал общо 54 дни в Космоса. Той е един от двамата, пътували 4 пъти до Международната космическа станция. Последният му полет през 2011 г. е и последният за совалката “Индевър”. Бившият военен пилот има над 5000 летателни часа на 50 различни самолета.  С четири полета в Космоса Скот Кели е прекарал общо 520 дни в орбита - най-много от всички американски астронавти. Пенсионираният пилот има над 8000 летателни часа на 40 различни самолета.

Марк Кели /вляво/ е прекарал общо 54 дни в Космоса. Той е един от двамата, пътували 4 пъти до Международната космическа станция. Последният му полет през 2011 г. е и последният за совалката “Индевър”. Бившият военен пилот има над 5000 летателни часа на 50 различни самолета. С четири полета в Космоса Скот Кели е прекарал общо 520 дни в орбита - най-много от всички американски астронавти. Пенсионираният пилот има над 8000 летателни часа на 40 различни самолета.

Същевременно в статия от 2022 г., публикувана от изследователи от университета Ерланген-Нюрнберг, учените пишат, че продължителното излагане на Космоса в някои случаи води до непоправими увреждания на костната структура и може да доведе до преждевременно стареене на части от човешкия скелет до 10 години.

В проучване на 17 астронавти девет от тях не са се възстановили напълно една година след мисията и са показали „намалена здравина на костите" и намаляване на костната минерална плътност с до 2%.

Освен това продължителният престой в Космоса излага астронавтите на повишен риск от излагане на дози радиация, което увеличава риска от рак, предупреждава Японската агенция за аерокосмически изследвания.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/