Учени от Испанския институт по морски науки (ICM-CSIC) като част от изследователски екип установиха, че максималната полза за сърдечно-съдовата система идва от консумацията на пет растителни храни - зехтин, грозде, чесън, розмарин и шафран. Резултатите от проучването са публикувани в списание Food Bioscience.
Учените анализираха механизмите на действие, както и предклиничните и клиничните данни на основните биоактивни съединения, получени от група растения, които са част от средиземноморската диета.
Анализът се фокусира върху най-важните фармакологични свойства на растенията, включително техните антиоксидантни, противовъзпалителни и съдоразширяващи ефекти, както и ефекта им върху липидния метаболизъм.
Резултатите показват, че комбинираната консумация на грозде, шафран, зехтин, розмарин и чесън може да подобри сърдечно-съдовото здраве, намалявайки риска от инфаркти и инсулти.
Изследователският екип вярва, че отделните екстракти от тези храни осигуряват значителни ползи за здравето, но консумацията им заедно може да засили терапевтичния ефект поради "матричния ефект". Това означава, че диетичните компоненти могат да променят ефективността на всеки екстракт, като подобряват или отслабват индивидуалните му свойства.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари