Учени: Червеното месо повишава риска от деменция

10 February 2025
MenTrend.bg
Американски учени свързват консумацията на червено месо с по-бързото когнитивно стареене и повишен риск от деменция. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Американски учени свързват консумацията на червено месо с по-бързото когнитивно стареене и повишен риск от деменция. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Американски учени свързват консумацията на червено месо с по-бързото когнитивно стареене и повишен риск от деменция. Работата е публикувана в списание Neurology.

Изследователите анализираха данни от повече от 133 000 здравни работници в Съединените щати, проследявайки диетите и здравето им в продължение на четири десетилетия.

Резултатите показват, че редовното ядене на преработено червено месо - като бекон, колбаси и хот-дог - повишава риска от развитие на деменция с 16%. Дори две порции такова месо седмично увеличават риска от заболяване с 14% в сравнение с тези, които го ядат по-малко от три пъти месечно. Въпреки това, замяната на червеното месо с източници на растителни протеини като ядки, бобови растения и тофу намалява този риск с 19%.

В допълнение към отрицателните ефекти върху когнитивната функция, излишъкът от червено месо в диетата се свързва с повишени нива на „лоши" мазнини, които допринасят за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Високото съдържание на сол в преработените меса също може да доведе до хипертония и възпаление в тялото, което от своя страна увеличава вероятността от болестта на Алцхаймер.

Учените подчертават, че здравето на мозъка е пряко свързано с диетата. „Добрите" мазнини от ядки, риба, авокадо и зехтин действат предпазно на кръвоносните съдове, а храните с високо съдържание на фибри подобряват чревната микрофлора, която също играе важна роля в превенцията на мозъчните заболявания.

Авторите на изследването ни напомнят, че крайностите в диетата не винаги са полезни. Пълното премахване на преработените храни е трудно постижимо, но разумното ограничаване на консумацията на червено месо и увеличаването на дела на растителни храни във вашата диета може да помогне за поддържане здравето на мозъка и да намали риска от преждевременно стареене.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/