Специалитетът на Иван Звездев е печено агнешко в плик с “пресни” картофки
За 4 порции:
1 агнешка плешка
1 кг картофи
30 г краве масло
2 с.л. зехтин
стрък пресен лук
сол на вкус
2-3 ч.л. червен пипер
черен пипер по желание
3-4 стръка риган или 1
ч.л. сушен
1 стрък девесил
5-6 стръка джоджен или 1 ч.л. сушен
4-5 стръка мащерка или 1/2 ч.л. сушена
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и с лъжичка се оформете топчета. Сложете ги в в плик за печене. Посолете ги и ги полейте с олио. Прибавете ароматните подправки и пресен лук, без да ги режете.
Осолете агнешката плешка, добавете смлян черен пипер и намажете с краве масло. Накрая поръсете с червен пипер. Сложете месото в плика.
Затворете го и го набодете на няколко места с игла. Опечете плешката на 160 градуса в предварително загрята фурна за 2 - 2 часа и половина.
Ути Бъчваров предлага двустепенно
меню: супа и печено бутче
Продукти:
За 4 порции:
1 агнешки бут
черен пипер
щипка захар
зехтин
2 кг пресни картофи
50-60 г масло
една връзка пресен
копър или девесил
За агнешка супа:
агнешко джоланче
пресен лук
пресен джоджен
спанак
варени яйца
Начин на приготвяне:
Разделете агнешкото бутче на две части. В едната ще остане джоланчето, а в другата - самия бут, който с
остър нож трябва да бъде “разлистен”. Когато
се отвори бутчето по централната му бедрена
кост, то става като една голяма пържола. Хубаво
е с остър нож да се нареже отгоре през 2 см.
Така месото ще омекне и ще стане крехко и
пластично. В никакъв случай не трябва да се
соли, а да се сложат само малко черно пиперче, щипка захар и най-накрая зехтин. Защото тази комбинация много балансира вкуса на агнешкото. Добре е това обезкостено бутче да престои 24 часа в
хладилник, за да се отпусне месото още повече.
След това отново без да го солите го сложете
върху хартия за печене като една голяма пържола. В много загрята фурна, около 250 градуса, това бутче се сготвя само за 25 минути. Като го извадите от
фурната, не го режете в никакъв случай веднага. Защото то е като надут балон, вътре е
пълно със сокове. Ако се среже веднага, те
ще се “разплискат”. Оставете го да си почине около 15 минути.
За това време пригответе бърза гарнитура. Вземете 2 кг малки пресни картофчета и ги сложете на решетката на пара. Те ще се сготвят за 10 минути, като стават
много вкусни. В тиган или тенджерка разтопете масълце, добавете копъра и солта. Когато
картофчетата са готови, изсипете ги в тиганчето
или тенджерката и ги разбъркайте.
След като се приготви бутчето, остават
джоланчето и две кости, които ще ви помогнат да направите тристепенно меню. Трябва
само да направите хубава зелена салата. Сложете джоланчето и костите в тенджера под
налягане. Сварете ги и ще получите много вкусен бульон. Трябва само да му добавите пресен лук, пресен джоджен и спанак. Може да сложите застройка, като настържете сварени яйца.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари