Лесни и икономични рецепти за агнешко месо на Ути Бъчваров и Иван Звездев

Специалитетът на Иван Звездев е печено агнешко в плик с “пресни” картофки
Специалитетът на Иван Звездев е печено агнешко в плик с “пресни” картофки

Специалитетът на Иван Звездев е печено агнешко в плик с “пресни” картофки  Иван Звездев

Иван Звездев

За 4 порции:

1 агнешка плешка

1 кг картофи

30 г краве масло

2 с.л. зехтин

стрък пресен лук

сол на вкус

2-3 ч.л. червен пипер

черен пипер по желание

3-4 стръка риган или 1

ч.л. сушен

1 стрък девесил

5-6 стръка джоджен или 1 ч.л. сушен

4-5 стръка мащерка или 1/2 ч.л. сушена

       Начин на приготвяне:

Обелете картофите и с лъжичка се оформете топчета. Сложете ги в в плик за печене. Посолете ги и ги полейте с олио. Прибавете ароматните подправки и пресен лук, без да ги режете.
Осолете агнешката плешка, добавете смлян черен пипер и намажете с краве масло. Накрая поръсете с червен пипер. Сложете месото в плика.
Затворете го и го набодете на няколко места с игла. Опечете плешката на 160 градуса в предварително загрята фурна за 2 - 2 часа и половина.

Ути Бъчваров предлага двустепенно
меню: супа и печено бутче  Обелете картофите и с лъжичка оформете топчета. Сложете ги в в плик за печене.

Обелете картофите и с лъжичка оформете топчета. Сложете ги в в плик за печене.

Продукти:

За 4 порции:

1 агнешки бут

черен пипер

щипка захар

зехтин

2 кг пресни картофи

50-60 г масло

една връзка пресен

копър или девесил

За агнешка супа:  Ути Бъчваров

Ути Бъчваров

агнешко джоланче

пресен лук

пресен джоджен

спанак

варени яйца

          Начин на приготвяне:

Разделете агнешкото бутче на две части. В едната ще остане джоланчето, а в другата - самия бут, който с
остър нож трябва да бъде “разлистен”. Когато
се отвори бутчето по централната му бедрена
кост, то става като една голяма пържола. Хубаво
е с остър нож да се нареже отгоре през 2 см.
Така месото ще омекне и ще стане крехко и
пластично. В никакъв случай не трябва да се
соли, а да се сложат само малко черно пиперче, щипка захар и най-накрая зехтин. Защото тази комбинация много балансира вкуса на агнешкото. Добре е това обезкостено бутче да престои 24 часа в
хладилник, за да се отпусне месото още повече.
След това отново без да го солите го сложете
върху хартия за печене като една голяма пържола. В много загрята фурна, около 250 градуса, това бутче се сготвя само за 25 минути. Като го извадите от
фурната, не го режете в никакъв случай веднага. Защото то е като надут балон, вътре е
пълно със сокове. Ако се среже веднага, те
ще се “разплискат”. Оставете го да си почине около 15 минути.

За това време пригответе бърза гарнитура. Вземете 2 кг малки пресни картофчета и ги сложете на решетката на пара. Те ще се сготвят за 10 минути, като стават
много вкусни. В тиган или тенджерка разтопете масълце, добавете копъра и солта. Когато
картофчетата са готови, изсипете ги в тиганчето
или тенджерката и ги разбъркайте.   Не трябва да солите месото, а да сложите само малко черен пипер, щипка захар и най-накрая зехтин.

Не трябва да солите месото, а да сложите само малко черен пипер, щипка захар и най-накрая зехтин.

След като се приготви бутчето, остават
джоланчето и две кости, които ще ви помогнат да направите тристепенно меню. Трябва
само да направите хубава зелена салата. Сложете джоланчето и костите в тенджера под
налягане. Сварете ги и ще получите много вкусен бульон. Трябва само да му добавите пресен лук, пресен джоджен и спанак. Може да сложите застройка, като настържете сварени яйца.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/