Диетолозите са категорични, че седмичното менюто, в което не е включена риба поне 2–3 пъти, не може да се нарече пълноценно. Рибата съдържа огромни количества витамини, минерали, протеини и мастни киселини, благодарение на което укрепва имунитета, намалява стреса, подобрява състоянието на косата, кожата, зъбите и ноктите. Всичко това обаче важи, ако рибата, която слагаме на трапезата си е качествена. Как да я познаете?
Най-голямата уловка
Ако живеете далече от морето, а ви предлагат прясна морска риба, трябва сериозно да се замислите – напълно е възможно да се опитват да ви продадат размразена риба. Впрочем, тази измама е доста разпространена и в магазините, които са близо до морето.
Истината е, че на съвременните риболовни кораби уловът веднага се подлага на дълбоко замразяване и в този вид, чрез хладилни камиони, се доставя до магазините и ресторантите. Ако някаква част от тази продукция се размрази по пътя или търговците просто искат да задоволят желанието на клиентите си за прясна риба, тя се предлага с етикет „охладена” или „прясна”. Именно поради това, както твърдят експертите, замразената риба е най-безопасна.
Как да познаете прясната риба
1) Огледайте хрилете
Хрилете са един от основните „инструменти“, които ще ви подскажат дали рибата е прясна. Трябва да бъдат ярко червени на цвят, а при някои видове риба може да и тъмночервени. Ако са със сивкав цвят, почернели са или имат лош мирис, не купувайте рибата. Ако рибата е започнала да се разваля, хрилете веднага потъмняват. При рибата, която е многократно размразявана и размразявана, хрилете започват да посивяват.
2) Помиришете
Специалистите съветват, когато купувате риба, да имате доверие на носа, а не ушите си. С други думи, не слушайте това, което ви казва продавачът, а помиришете рибата. Може би ще ви прозвучи парадоксално, но прясната риба не мирише на риба – а има свеж, ненатрапчеив аромат на море. Наличието на неприятен, остър мирис е основателна причина да се откажете от покупката.
3) Очи в очи
Очите на рибата трябва да са ясни и прозрачни. Ако са мътни, хлътнали или сухи, рибата е лежала на щанда повече, отколкото е допустимо.
4) Вижте люспите
Блестящите, чисти люспи са признак, че рибата е прясна. Ако става дума за морска риба, на повърхността на люспите не бива да има слуз, но за сладководните това не е показател.
5) Тест за еластичност
Натиснете леко повърхността на рибата – ако остане ямичка, значи рибата не е достатъчно прясна. При скоро уловените риби месото е плътно, еластично и бързо възстановява формата си. Ако сложите рибата в дланта си, тя трябва да стои на едно ниво – ако е започнала да се разваля, главата и опашката увисват.
6) Ако предпочитате филе
Изборът на филе е по-труден, отколкото на цяла риба, затова недобросъвестните търговци често избират за филетиране не най-добрите екземпляри. Най-сигурният вариант е да купите цяла риба и да направите филето самостоятелно – това не е трудно и е доста изгодно. Но ако все пак сте решили да купите филе, можете да се ръководите по изброените по-горе признаци: миризма, плътност и стегнатост на месото, външен вид на люспите. Купувайте филе с кожа, тъй като люспите са „паспортът” на рибата.
7) Не се оставяйте на търговците да ви подведат
Търговците често използват различни уловки, с които да заблудят купувачите – например, продават рибата без главата, за да е по-трудно да се определи доколко е прясна; или пък се опитват да предложат размразена риба за охладена. Дори и ако пазарувате само от проверени места, винаги бъдете максимално внимателни.
8) Месо и кости
Ако вече сте купили рибата и я подготвяте за готвене, обърнете внимание дали костите се отделят лесно от месото. Ако е така, не се радвайте – това е показател, че рибата не е качествена и прясна.
9) В ресторанта
Може би ще ви разочароваме, но повечето ресторанти, които предлагат прясна риба, чисто и просто послъгват. В повечето случаи рибата е замразена, най-вече от съображения за безопасност. Тъй като става дума за продукт, който се разваля много бързо и може да е опасен, би следвало дори да предпочитаме ястията да са приготвени от замразена качествена риба – така ще се застраховаме срещу неприятни изненади.
Охладена риба
Охладената риба е на второ място по качество място след прясната. Трябва да е на хладилен щанд, засипана с бял лед. И тук важат правилата за червени хриле, здрави и лъщящи люспи, бистри очи. Месото трябва да е здраво и сочно, без потъмнявания. Ако рибата е нарязана на парчета, вероятно не е прясна. И при охладената риба има риск всъщност да става дума за замразена и размразена (без да е ясно колко пъти се повтарял този процес).
Замразена риба
Тук изборът е по-труден, отколкото при прясната и охладената – но пък можете да сте сигурни, че рибата поне не е развалена. Правилно замразената риба изглежда добре – чиста и апетитна, без да наподобява парче лед. Правило номер едно е, че рибата може да бъде замразявана само веднъж. Дебелият слой лед на повърхността й е признак, че е подлагана на многократно замразяване, което неизменно ще отрази на вкусовите й качества. Леденият слой трябва да е тънък и без наранявания – пукнатините се появяват при повторно замразяване. Белите петна обикновено са в резултат на дълбоко замразяване. Ако рибата ви се струва твърде лека въпреки ледения слой, значи е замразявана отдавна и изсъхнала, като е изгубила всичката си влага. Когато купувате риба във фабрична опаковка, уверете се, че е запечатана.
Тънкости при сьомгата
Ползата за здравето от червените риби (и най-вече от сьомгата) е всеизвестна. Когато купувате такъв вид риба обаче имайте предвид, че често я боядисват или я хранят с фураж, съдържащ оцветители. Неестествено червената сьомга с къси перки е класически пример за такава фалшификация: рибата, която се е хранила правилно, има по-светъл цвят и дълги перки. Още един признак за некачествена сьомга е, ако при размразяване течността има червен цвят, а самата риба е избледняла. Знак за добро качество е, когато има светли ивици в месото (докато „боядисаното“ филе при срез има равен червен оттенък без жилки). Когато купувате сьомга, имайте предвид, че качествената риба имат тъмен гръб и сребристи страни. Не купувайте рибата, ако по нея се забелязват ярки петна и точки – обикновено те се появяват по време на размножителния период, когато в нея узрява хайверът – а тогава месото става сиво и не е вкусно.
Внимавайте с пангасиуса и тилапията
Експертите препоръчват да не прекаляваме с консумацията на тези видове риба. Пангасиусът се отглежда във Виетнам, в мътните води на река Меконг, където преди години са изсипвани токсични вещества. Първоначално е разрешен за внос в ЕС, но по-късно в рибата са открити тежки метали. Тилапията има подобен проблем – развъжда се в Китай, където към храната й се добавя доста голям процент химически вещества.
Шпротите вид риба ли са
За производството на консервите „шпроти” се използва цаца или херинга. Преди да купите, погледнете датата на производство. Най-вкусните шпроти се правят през есента и зимата, а от април до август консервите се правят от замразена риба. Причина за горчивия вкус на шпротите може да е опушване с течен дим.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари