Опасна ли е диетата на певеца Ъшър?

01 July 2024
MenTrend.bg
Ъшър СНИМКА: Инстаграм/usher
Ъшър СНИМКА: Инстаграм/usher

Поп иконата Ъшър си заслужи хвалбите, след като света видя, че е във върхова форма на емблематичното му изпълнение на Супербоул. Сега 45-годишният певец се подготвя за предстоящото си световно турне, в рамките на което ще изнесе 80 концерта в шест държави. Изпълнителят разкри в интервю наскоро, че за да влезе във форма, всяка седмица пости по 24 часа, като пие само вода. Той също така призна, че се е отказал от сутрешното кафе и го е заменил със сок от целина и лимонова вода и твърди, че сутрешната йога "активира" органите му.

Обаче доста експерти заявиха, че много от особените навици на Ъшър в най-добрия случай са "ненужни", а в най-лошия - потенциално "вредни" за здравето, тъй като

водят до опасно недохранване поради липса на прием на жизненоважни хранителни вещества

като въглехидрати и фибри. Те също така предупредиха, че практики като седенето навън в жегата, което според Ъшър "повишава естествените нива на топлина в организма", могат да увеличат риска от топлинен удар и от рак на кожата.

Периодичното гладуване включва преминаване от нормално хранене към ограничаване за период от 4 до 12 часа през седмицата. Някои по-екстремни подходи обаче включват неядене на нищо в продължение на цял ден. Ъшър заяви пред в. Wall Street Journal преди време, че сряда е избраният от него ден, в който не докосва храна.

"Обикновено се опитвам да започна около 23:00 ч. предишния ден, а след това цяла сряда пия само вода", каза той и добави, че също така ежедневно тренира, за да е в топ форма за всяко шоу.

Д-р Каролин Уилямс, диетолог и автор на книгата "Храни, които лекуват", смята , че докато при средностатистическия човек 24-часовото гладуване не е толкова тревожно, ако към това се прибавят и интензивните тренировки на Ъшър може да се повиши рискът от нежелани ефекти.

"Имам опасения, че той е тренирал интензивно за Супербоул. Ако ще гладувате 24 часа, трябва да не бързате с физическата активност. ", смята тя.

"Да не се храниш цял ден, да пиеш само вода и да се опитваш да правиш тежки физически натоварвания по принцип не е препоръчително. Когато тренираш като Ъшър, имаш нужда от повече гориво за тялото си. В противен случай ще изпитаме главоболие и отпадналост", добавя специалистката.

Освен това интензивните упражнения водят до изпотяване. А то води до загуба на електролити - минерали, които наред с други функции помагат за контрола на хидратацията, мускулното съкращение и здравината на костите.

"Възможно е Ъщър да има електролитен дисбаланс", твърди д-р Уилямс.

Твърде малкото количество електролити може да доведе до мускулни крампи, диария, запек, неравномерен сърдечен ритъм, гадене, повръщане и изтръпване.

Изследванията, свързани с периодичното гладуване, отдавна са противоречиви.

Някои сочат, че то може да ни помогне да отслабнем, но други анализи са установили, че пропускането на хранене може да доведе до по-висок риск от сърдечни заболявания, рак и ранна смърт.

Ъшър разкри също, че е заменил сутрешната чаша кафе, със сок от целина. Напитката се отличава с това, че съдържа само 33 калории и е пълна с хранителни вещества като калий, фолат и витамини А, С и К. Въпреки това д-р Уилямс смята, че е възможно зелената отвара да няма конкретни ползи за здравето.

"Не мисля, че са правени сериозни научни изследвания на сока от целина . Ако искате да го пиете, това е добре. Той ще бъде много хидратиращ, но не мисля, че непременно превъзхожда другите зеленчуци".

"Сокът от целина е възприет като най-големия белег за здравословно хранене, а всъщност няма никакви научни доказателства, които да сочат, че той ще промени здравето ни, ще предотврати рак или нещо подобно", отбелязва специалистката.

Д-р Уилямс също така посочи, че тъй като сокът от целина се прецежда, при този процес се премахват фибрите, които по-голямата част от хората така или иначе консумират в малко количество. Но те са от съществено значение за поддържане на храносмилането и пълноценното функциониране на стомашно-чревния тракт, а нови изследвания показват, че липсата на фибри може да е причина за рязкото увеличаване на случаите на рак сред младите хора.

Ъшър също така отбелязва, че не закусва, докато не направи "нещо физическо", като разходка, разтягане или йога, седене на слънце и повишаване на естествените нива на топлина в тялото.Не е ясно колко точно време певецът прекарва на слънце и в жега, но д-р Уилямс предполага, че може да няма конкретни ползи от това.

"Не знам какво има предвид той. Телесната ни температура се регулира строго от нещата в тялото ни. То иска да запази нормалната си температура", казва докторката.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/