Силното хъркане може да показва опасни сърдечни проблеми

20 June 2024
MenTrend.bg
Редовно хъркащите са имали почти два пъти по-голям риск от развитие на неконтролирана хипертония. СНИМКА: freepik.
Редовно хъркащите са имали почти два пъти по-голям риск от развитие на неконтролирана хипертония. СНИМКА: freepik.

Австралийски учени от университета Флиндърс установиха, че силното хъркане през нощта може не само да раздразни половинката ви, но и да е сигнал за животозастрашаващи здравословни проблеми. Изследването е публикувано в научното списание NPJ Digital Medicine.

Констатациите на експертите се основават на резултатите от многократно нощно наблюдение, което позволи да се установи връзката между хъркането и състоянието на тялото. В деветмесечния проект са участвали 12 хиляди души от цял ​​свят.

Според учените има значителна връзка между редовното хъркане по време на сън и високото кръвно налягане.

„Открихме, че 15% от всички участници в проучването, предимно мъже с наднормено тегло, хъркат средно повече от 20% от нощта и че това редовно нощно хъркане е свързано с повишено кръвно налягане и неконтролирана хипертония", каза водещият автор на изследването д-р Бастиен.

Редовно хъркащите са имали почти два пъти по-голям риск от развитие на неконтролирана хипертония в сравнение с тези, които не хъркат, установява изследването. Рисковият фактор се удвоява отново за тези, които хъркат редовно и имат сънна апнея в сравнение с тези, които хъркат от време на време.

Според учените проблемите с хъркането могат да сигнализират за необходимостта от медицински преглед възможно най-скоро, с особено внимание върху сърцето.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/