Lenovo е най-големият производител на компютри в света

12 July 2024
MenTrend.bg
Lenovo беше обявен за най-големия производител на персонални компютри.
СНИМКИ: freepik.
Lenovo беше обявен за най-големия производител на персонални компютри. СНИМКИ: freepik.

Китайската компания Lenovo беше обявена за най-големия производител на персонални компютри през второто тримесечие на 2024 г. Това се посочва в доклад на Международната корпорация за данни (IDC).

През този период ИТ гигантът е доставил 14,7 милиона единици на световния пазар, печелейки дял от 22,7 процента. HP е на второ място с дял от 21,1%, а Dell е на трето с дял от 15,5%. По-долу в списъка са Apple и Acer.

Apple показа най-голям ръст през изминалата година. Американската компания печели дял от 8,8 процента, доставките са нараснали с 20,8 процента, което е рекорд през второто тримесечие на 2024 г.

Общо 64,9 милиона персонални компютри са били доставени на пазара. Увеличението спрямо второто тримесечие на 2023 г. е с 3 на сто. Пазарът на персонални компютри отчете второ тримесечие на растеж след седем последователни тримесечия на спад, казаха анализатори.

„Не се заблуждавайте, пазарът на персонални компютри, подобно на други технологични пазари, ще се изправи пред предизвикателства в близко бъдеще", каза Райън Рейт, вицепрезидент на IDC Worldwide Device Trackers. Според него голямото търсене в момента се дължи на вълнението около компютри с поддръжка на изкуствен интелект.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/