Испания без загуба на финал от 23 години

13 July 2024
MenTrend.bg
Алваро Мората е капитан на Испания / Снимка: uefa.com
Алваро Мората е капитан на Испания / Снимка: uefa.com

Испанските отбори са свикнали да печелят финали. Без значение дали става дума за клубно, или национално ниво, страната няма загуба във финален мач от 23 години, що се касае до най-големите турнири.

В това число не влизат единствено суперкупата на УЕФА, световното клубно първенство и Лигата на нациите.

В неделя вечер Ла Фурия излиза в битка за Евро 2024, а съперник е Англия. Мачът е от 22 часа в Берлин. Ако Испания спечели, ще стане първата държава с 4 отличия от европейски финали. Англичани пък все още нямат купа от континентално първенство.

Последната загуба на испански клубове във финалите на големи турнири обаче е от... английски противник. През 2001 г. “Алавес” загуби от “Ливърпул” (4:5 след дузпи) във финала за купата на УЕФА, а “Байерн” победи “Валенсия” след дузпи в Шампионската лига същия сезон.

В последните 26 мача, в които испански тим играе за трофей, отборът няма загуба.

Серията започва през 2002 г., когато “Реал” (М) печели Шампионската лига след успех над “Байер” (Леверкузен).

В този период националната селекция на Испания спечели 3 големи първенства. През 2010 триумфира на световното в РЮА. През 2008 и 2012 г. Ла Фурия грабна и европейската титла.

Единствено за суперкупата на УЕФА, което обаче не се води официално състезание, а предсезонен турнир от един мач, световното клубно първенство и Лигата на нациите, испанците имат поражения.

От 2001 г. клубове от страната са участвали в 17 мача за трофея за суперкупата на Европа. И спечелиха 13 - пет от тях пък бяха чисто испански. Статистиката обаче се влоши сериозно през последните четири години. В три от последните четири суперкупи Испания е домакин на победителя в Лига Европа (“Виляреал” и “Севиля” два пъти) и губи от победителя в Шампионската лига (“Байерн” (Мюнхен), “Челси” и “Манчестър Сити”). Преди това за 19 години имаше само едно поражение - “Севиля” от “Милан” (1:3) през 2007 г.

В Лигата на нациите пък Испания участва в 2 от 3 възможни финала. През 2019 г. те загубиха от Франция с 1:2. През 2023 г. испанците победиха хърватите след изпълнение на дузпи на финала.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/