Kак да свалим високо кръвно налягане без лекарства

14 July 2024
MenTrend.bg
Въпреки че масово се изписват лекарства като лечение на проблема, в същото време те могат да причинят и някои странични ефекти.  СНИМКА: freepik
Въпреки че масово се изписват лекарства като лечение на проблема, в същото време те могат да причинят и някои странични ефекти. СНИМКА: freepik

Повече от 15% от смъртните случаи в САЩ се дължат на високото кръвно налягане. Въпреки че на пръв поглед не причинява симптоми, високото кръвно може да се окаже един от виновниците за получаването на инфаркт, инсулт, аневризми, бъбречна недостатъчност и когнитивен спад, сочи проучване на Харвард. 28% от американците имат високо кръвно налягане, но не го знаят, сочи пък Американската сърдечна асоциация и затова препоръчва да се ходи редовно на лекар.

Въпреки че масово се изписват лекарства като лечение на проблема, в същото време те могат да причинят и някои странични ефекти. Най-често срещаните са крампи на краката, замаяност и безсъние. За щастие, повечето хора могат да намалят кръвното си налягане не с лекарства, а с прилагането на някои лесни трика.

Разхождайте се

Пациентите с хипертония, които се разхождат с бързо темпо, понижават кръвното си налягане с почти 8 mmHg спрямо 6 mmHg. Упражнението помага на сърцето да използва кислорода по-ефективно, така че да не работи толкова трудно и да изпомпва кръв.

Многократно е доказано, че това е един от най-добрите подходи за спиране на високото кръвно и оздравяване на сърцето. Енергична кардио тренировка за поне 30 минути през повечето дни от седмицата също е препоръчително за сваляне на кръвното. Опитайте да увеличите скоростта или разстоянието, за да продължите да предизвиквате своя тикер.

Дишайте дълбоко

Бавното дишане и медитативни практики като чигонг, йога и тай чи намаляват хормоните на стреса.

Практикувайте по 5 минути сутрин и вечер за по-ниско кръвно налягане. Вдишайте дълбоко и разширете корема си, след това издишайте и освободете цялото си напрежение.

Яжте плодове и зеленчуци богати на калий

Зареждането с богати на калий плодове и зеленчуци организма е важна част от всяка програма за понижаване на кръвното налягане, казва Линда Ван Хорн, професор по превантивна медицина в Northwestern University Feinberg School of Medicine. Стремете се към 4700 mg калий на ден.

Най-добрите продукти, които може да ядете, богати на калий са сладки картофи, домати, портокалов сок, картофи, банани, боб, грах, пъпеш, сушени плодове - сини сливи и стафиди.

Поглезете се с черен шоколад

Това може да е един от най-приятните диетични подходи за спиране на хипертонията. Разновидностите на черния шоколад съдържат флаваноли, които правят кръвоносните съдове по-еластични и подпомагат кръвния поток. Проучване сочи, че 18% от пациентите, които ядат черен шоколад всеки ден, са забелязали спад на кръвното налягане. Яжте половин унция дневно и се уверете, че съдържа поне 70% какао.

Добавете малко нитрати към вашето смути

Нитратът е съединение, намиращо се в цвеклото и листните зеленчуци . Тялото го синтезира като вазодилататор азотен оксид, релаксант за кръвоносните съдове и механизъм за понижаване на кръвното налягане.

Пийте кафе без кофеин

Учените отдавна обсъждат ефектите на кофеина върху кръвното налягане. Някои проучвания не показват ефект, но едно от медицинския център на университета Дюк установи, че консумацията на кофеин от 500 mg - приблизително три чаши кафе от 8 унции - повишава кръвното налягане с 4 mmHg и този ефект продължава до лягане. Затова се препоръчва топлата напитка да бъде без кофеин.

Пийте алкохол в умерени количества

Проучвания показват, че колкото по-малко пиете, толкова по-ниско ще спадне кръвното ви налягане - до определена точка.

Умереното пиене, а именно до две питиета на ден за мъж - може да намали риска от сърдечни заболявания. „Високите нива на алкохол са очевидно вредни", казва Обарзанек. По думите му обаче умереният алкохол предпазва сърцето, затова препоръчва да не се прекалява.

Пийте чай

Участниците в проучването, които пият три чаши чай от хибискус дневно, понижават систоличното кръвно налягане средно със 7 пункта за 6 седмици, твърдят изследователи от университета Тъфтс - резултати наравно с много лекарства, отпускани с рецепта. Тези, които са получили плацебо напитка, са подобрили четенето си само с 1 точка.

Фитохимикалите в хибискуса вероятно са отговорни за голямото намаляване на високото кръвно налягане, казват авторите на изследването.

Избягвайте работа на бюро

Заседналият начин на живот може да има пагубни последици за вашето здраве в дългосрочен план. Прекарването на повече от 41 часа на седмица в офиса повишава риска от хипертония с 15%, според проучване на Калифорнийския университет, Ървайн, сред 24 205 жители на Калифорния. Полагането на извънреден труд затруднява упражненията и здравословното хранене , казва Хайоу Янг, водещият изследовател.

Отпуснете се с музика

Правилните мелодии могат да помогнат за понижаване на кръвното ви налягане, според изследователи от Университета на Флоренция в Италия. Те помолиха 28 възрастни, които вече приемат лекарства за хипертония, да слушат успокояваща класическа, келтска или индийска музика в продължение на 30 минути всеки ден, докато дишат бавно. След една седмица слушателите са понижили средното си систолично отчитане с 3,2 точки. Месец по-късно показанията са намалели с 4,4 пункта.

Потърсете помощ при хъркане

Време е да обърнете внимание на оплакванията на партньора си и да проверите това хъркане. Силното, непрекъснато хъркане е един от основните симптоми на обструктивна сънна апнея (OSA). Изследователи от Университета на Алабама установиха, че много страдащи от сънна апнея също имат високи нива на алдостерон, хормон, който може да повиши кръвното налягане. Всъщност се смята, че половината от хората със сънна апнея имат високо кръвно налягане. Разстройството дори се свързва със сърдечна недостатъчност .

Избягвайте консумацията на много сол

Американците консумират повече сол, отколкото трябва. Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ препоръчва 2300 mg натрий на ден или по-малко, но дневният прием на средния американец е повече от 3400 mg. Мъжете от 31 до 50 години консумират средно 4500 mg, почти двойно повече от препоръчителното количество. Излишъкът от натрий може да попречи на сложните методи на тялото за регулиране на основните хранителни вещества и минерали и начините за регулиране на кръвното налягане.

Хората, които имат повече натрий в урината си, имат по-високо кръвно налягане. Намаляването на солените преработени храни и някои полуфабрикати, като пица и сандвичи, ще понижи нивата на натрий и може да понижи кръвното налягане.

Дръжте партньора си близо

Психолози от университета в Аризона помолили 102 участници да изпълнят изтощителни задачи, като поставят краката си в студена вода. По този начин те тествали кръвното си налягане и пулса преди, по време и след спускането. Всички участници били в обвързани романтични връзки, но докато правели експеримента били разделени по следния начин: на едните половинките били в стаята, другите трябвало само да си мислят за тях, а третите - как е минал денят им.

Проучването показало, че тези, които са имали своя партньор в стаята или които са мислили за тях, са имали по-ниска реакция на кръвното налягане към стреса от студената вода, от тези, които просто са обмисляли деня си.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/