Какво да ядем за покачване на мускулна маса

15 July 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik.
СНИМКА: freepik.

Покачването на мускулна маса изисква не само интензивни тренировки, но и правилно хранене. Включването на подходящите храни в дневния ви режим може значително да подпомогне резултатите ви във фитнеса. Ето някои от най-добрите храни за покачване на мускулна маса:

1. Пилешки гърди

Пилешките гърди са основен източник на протеин, който е необходим за мускулния растеж и възстановяването. Те съдържат и много малко мазнини, което ги прави идеален избор за тези, които искат да увеличат мускулната си маса без излишни калории.

2. Яйца

Яйцата са сред най-добрите храни за изграждане на мускули. Те съдържат протеин, здравословни мазнини и важни хранителни вещества като витамини B. Най-важното, яйцата съдържат левцин, аминокиселина, която е изключителна важна за синтеза на протеин.

3. Говеждо месо

Говеждото месо е богат източник на протеин, желязо и витамин B12. То е също така отличен източник на креатин, което е една от най-популярните хранителни добавки за стимулиране на мускулния растеж.

4. Риба 

Рибата, особено сьомгата, е добър източник на протеин и здравословни омега-3 мастни киселини. Омега-3 мазнините играят важна роля за здравето на сърдечно-съдовата система и могат да подобрят мускулния метаболизъм.

5. Киноа

Киноа е бобово растение, което е пълноценен протеин, съдържащ всички необходими аминокиселини. Освен това киноата е богата на фибри, магнезий и фосфор, което я прави отличен избор за увеличаване на мускулната маса.

6. Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко съдържа двойно повече протеин, отколкото обикновеното. То също така има пробиотици, които подпомагат храносмилателната система. Изборът на обезмаслено или нискомаслено гръцко кисело мляко може да ви помогне да увеличите приема на протеини без излишни мазнини.

7. Бобови култури

Бобовите култури като боб, леща и нахут са отличен източник на растителен протеин, фибри и сложни въглехидрати. Те осигуряват продължителна енергия и помагат за поддържането на мускулната маса.

8. Бадеми и други ядки

Ядките са богати на протеини, здравословни мазнини и витамини.  Те могат да се добавят към различни ястия или да се консумират като бърза закуска.

9. Извара

Изварата е изключително богата на казеин, бавноусвояващ се млечен протеин. Това я прави идеален избор за консумация преди сън, тъй като осигурява продължително освобождаване на аминокиселини през нощта.

10. Спанак

Спанакът е богат на витамини, минерали и нитрати, които увеличават притока на кръв към мускулите, което подпомага тяхното снабдяване с кислород и хранителни вещества.

 Не забравяйте, че добре балансираното хранене е само една част от режима ви – редовните тренировки са също толкова важни за постигането на желаните резултати.

Ключови думи

Коментари

През шо в 13:15 на 31 Jul 2024
С растителна храна мускул едва ли може да се прави, защото се приема и доста въглехидрати и първо той ще се натрупа като глюкоген в мускула. Това изобщо не е лошо след много интензивна анаеробна дейност, да не говорим за диабетиците, за които действа като хапче метформин, но глюкозата отива в мускула и не се евакуира медикаменти но в черния дроб. С яйцата трябва да се внимава, защото може да съдържат много антибиотици. И с телешкото от САЩ защото може да има много хормони а и псевдо хормони, които са вредни. За гръцкото кисело мляко се съмнявам. Важното при млякото е съотношението на мазнини и белтъци, не абсолютно съдържание. Обезмаслено много кисело мляко е добре за мускулна маса, но ако има интензивна аеробна тренировка най-добре да не е обезмаслено. Изобщо, да се натрупва мускулна маса заради самата мускулна маса е глупаво. Важно е качеството на мускула, колко мощност за обем има.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/