Как Грузия си направи футбола с пари от УЕФА, а у нас няма и следа от тях

20 July 2024
MenTrend.bg
Звездата на Грузия Хвича Кварацкхелия. Снимка: сайт на УЕФА
Звездата на Грузия Хвича Кварацкхелия. Снимка: сайт на УЕФА

Тамошното първенство е едно

от най-младите в Европа

Грузия бе един от безспорните хитове на европейското със своя 1/8-финал. Бившата съветска република изведнъж се превърна в сила. И всичко е заради парите от УЕФА. Такива, каквито получава и БФС, но у нас по нищо не личи, че се използват по предназначение.

По пътя между Тбилиси към Батуми в покрайнините на Ланчхути е трудно да не се забележи един перфектен футболен комплекс. С терен в нормални размери и ново здание за общежитие, което силно контрастира с постройките в града.

Тази академия е открита през 2020 г., а в момента има такива в пет района на Грузия. Парите за строителството и дейността са от УЕФА.

Програмата за развитие на младежкия футбол стартира преди точно 10 години. В четири държави - Грузия, Беларус, Армения и Северна Македония. На тях им бяха дадени пари, знания и сътрудници. След това от УЕФА оцениха прогреса и я разшириха до всички 55 федерации.

Явно грузинците са се ориентирали най-добре.

В центровете на УЕФА търсят играчи в цялата страна, помагат им с психолози, дори ги учат на хигиена. И някои хлапета вече са на доста добро ниво.

Първата академия се появи в Рустави (Югоизточна Грузия). На 6 хектара бяха построени четири терена (2 с естествено и 2 с изкуствено покритие) и общежитие за 60 деца.

След това се появиха комплексите в Лагодехи (изток), до Ланчхути (запад), Рухи (северозапад) и Кутаиси (запад). Последният бе завършен миналата година и струва 3,8 милиона долара. В града се появиха четири терена с осветление (два и с трибуни) и общежитие.

В академиите набират юноши на 14-15 години. С подбора се занимават скаути, които обикалят страната и търсят таланти. 60 от тях попадат на 20-дневен лагер.

Целта на лагера е да се

намерят 22-мата

с най-голям

потенциал

Те тренират абсолютно безплатно от една до три години. Момчетата ги записват в общообразователно училище, хранят ги, обличат ги и при необходимост получават помощ от психолог.

Обучението приключва на 17 години, след това подписват професионални договори. Има възможност да си тръгнат и по-рано, но практически няма смисъл от това. Тренировките се водят по стандартите на техническия комитет на УЕФА, а освен на футбол ги участ на правилно хранене, хигиена, поведение и чувство на отговорност.

Европейската централа не само покрива разходите, но и пет пъти през годината праща инспектори в Грузия - да проверят работата и да съобщят всички новости в тренировките.

Трудно е да се оцени ефективността на програмата, защото първите нейни възпитаници са само на 22 г. А първите, които тренираха на новите терени - на 20. До мъжкия национален отбор все още никой не е стигнал. Но четирима вече са младежки национали и играят в първенството на Грузия: Михаил Макацария - за “Динамо” (Тбилиси), Лука Харатишвили - за “Динамо” (Батуми), Отар и Гизо Мамагеишвили - за “Иберия 1999”.

През 2020 г. кураторът на програмата от страна на УЕФА Жан-Франсоа Домерг (европейски шампион за 1984 г. с големия тим на Франция с Платини и останалите) обяви, че всички национални федерации, които са 55 на брой, се включват в нея. “Проектът има невероятен успех. По наша оценка 60-75% от футболистите, които са в националните академии, попадат в юношеските национални отбори U15, U16 и U17. На някои им предложиха професионални договори”, заяви той.

В Грузия за програмата отговаря бившият национал Давид Муджири, брат на бившия играч на ЦСКА и “Марек” Амиран Муджири.

“Средствата от УЕФА са с огромно значение. В страната липсваше инфраструктура, а сега открихме център в Рустави, където ще е основната ни академия”, заяви той.

Заедно с държавните в Грузия се появиха и частни академии.

След мача с Португалия в интернет се появи снимката на Кристиано Роналдо с невръстния Хвича Кварацхелия и други играчи от националния отбор днес. Тя е от 2013 г. в Тбилиси, когато той пристигна за откриването на школата, която носи името на легендата Виталий Дараселия и е собственост на “Динамо” (Тбилиси). Тя струва няколко милиона долара, а визитата - около 300 000. “Това е абсолютна лъжа. Дойде безплатно. Само наехме частен самолет за него, приятелката му и сина му”, заяви собственикът на клуба.

И 11 години след историческата снимка на европейското имаше петима възпитаници на тази школа: Кварацхелия, Кочорашвили, Давиташвили, Меквабишвили и Чакветадзе.

На миналогодишното европейско за младежи имаше шестима възпитаници на академията на “Динамо” (Тбилиси) и по четирима от “Самгурали” и “Сабуртало” (преименуван на “Иберия 1999”). Реално “Иберия 1999” тръгва като юношеска школа, след което прераства в клуб с мъжки отбор.

В началото на 2000 г. “Динамо” (Батуми) няма школа, а сега разполага с такава и пететажно общежитие.

“Самтредия” също започва собствен комплекс, като амбицията на клуба е до 10 години в него да играят около 90% възпитаници на акамията, обяснява генералният директор на клуба Михаил Хуцишвили.

И статистиката потвърждава този тренд. Първенството е в

топ-5 на Европа

за най-ниска

средна възраст

- 24,4 г. (Нидерландия - 24,9, Германия - 26,5, и Англия - 26,6).

Средната възраст на играчите на “Динамо” (Тбилиси) е 22 г., на “Иберия 1999” - 22,4, на “Дила” (Гори) - 22,8.

Звучи някак си сюрлеаристично в родната действителност.

През миналата година на европейското за младежи като домакин Грузия направи равенства с Белгия и Нидерландия и влезе в елиминационната фаза, а преди не бе играла на това ниво. В квалификациите за следващото догодина тимът върви на местата, които гарантират класиране.

През 2017 г. там беше и европейското за юноши до 19 г.

За турнирите бяха обновени изцяло стадионите “Дила” в Гори, “Шенгелия” в Кутаиси и “Миаил Месхи” в Тбилиси.

Ремонтите излязоха около 40 милиона долара, а парите - главно от УЕФА. Например реконструкцията на “Месхи” излезе 10 милиона долара, а евроцентралата покри 80%. “Сега имаме 26 000 седящи места с 32 входа, което ни позволява да изпразним стадиона за 5 минути”, хвалят се грузинците.

Може би някои си спомнят, че и у нас имаше европейско за юноши. В момента нито един стадион, където се игра, не става и за селски мач. “Нефтохимик” е в руини, “Черноморец” в още по-големи. Базата “Гнездо на акули” не съществува. Тъжна родна картинка. Дори БФС се съди със спортното министерство за неправилно изразходвани средства.

УЕФА помага през програмата HatTrick. В периода 2020 - 2024 г. всяка държава членка е получила по 14,1 милиона евро, а общата сума е 775 милиона евро. Бюджетът за новия цикъл е 935 милиона евро, или 66% от предполагаемата печалба на европейското в Германия.

Най-важното условие е парите да отиват за инфраструктура (стадиони, тренировъчни центрове и терени) и полезни програми (борба с черното тото, образование на треньори, развитие на младите играчи и масовия футбол).

За 20 години

през HatTrick

са минали 3,5

милиарда евро

За тези пари са построени 1000 терена, 34 тренировъчни центъра и е направна модернизация на стадиони. По нея бяха дадени 10 милиона евро за новия национален стадион в Тирана и там се игра финал на Лигата на конференциите.

В България имаме една база на БФС, която се оказа малка за всички национални отбори. Нямаме национален стадион, нямаме нищо.

А в Грузия хората се връщат на стадионите. На юношеското европейско в Тбилиси имаше 25 000 зрители. Миналата година на стадион “Борис Пайчадзе” на мач на младежите дойдоха 43 000 зрители, рекорд на европейските.

В периода от 2015 до 2021 година в Грузия броят на картотекираните играчи нарасна от 15 000 до 37 000.

Така пробивът на европейското не изглежда случаен. А в България тънем в хаос.

Тамошното първенство е едно

от най-младите в Европа

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/