Компания на Илон Мъск създава приложение за хора с мозъчни импланти

26 July 2024
MenTrend.bg
Илон Мъск
Илон Мъск

Първият пациент с мозъчен имплант от компанията Neuralink на Илон Мъск изрази надежда, че благодарение на технологията, която тества, ще може да завърши висше образование и да работи в областта на неврологията.

Според Нолан Арбо, след 6 месеца експерименти, той може да „прави много неща на компютър, които обикновените хора могат да правят". „И това ми дава възможност да бъда конкурентен както във видеоигрите, така и по отношение на заетостта, потенциално мога да намеря работа, която не бих могъл да получа преди", каза той.

Същевременно компанията Neuralink работи върху приложение за устройства на Apple, което ще позволи на хора с мозъчни импланти да управляват смартфони и таблети, разкри Нолан Арбо.

„Те се опитват да го създадат за Mac и това ще им позволи да пренесат приложението към всяко устройство, независимо дали е смартфон, компютър или таблет, което мога да контролирам", обясни Арбо.

В момента технологията се тества на компютър, където програма, разчитаща мозъчни сигнали, управлява курсора на екрана. Сега експертите трябва да направят някои промени, за да осигурят контрол на устройства, които не използват курсор.

Арбо беше парализиран преди седем години поради инцидент. През януари 2024 г. той стана първият човек, който тества мозъчния имплант Telepathy. Това устройство, имплантирано в областта на мозъка, отговорна за двигателните функции, позволява на потребителя да управлява компютъра със силата на мисълта.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/