Само 9 процента европейско мито за произвежданите в Китай коли на Tesla

21 August 2024
Георги Луканов
Tesla пусна нов вариант на Model 3, а евтиният модел ще почака. СНИМКИ: ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
Tesla пусна нов вариант на Model 3, а евтиният модел ще почака. СНИМКИ: ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

Европейската Комисия публикува нови данни за митата, които ще налага на внасяните в ЕС електрически автомобили, произведени в Китай.

"Има леки корекции на предложените митнически ставки въз основа на обосновани коментари относно временните мерки, получени от заинтересовани страни", се казва в официалното изявление на ЕК.

Новите данъци върху електрическите автомобили с китайски произход варират от 9% до 36,3%, квота, която трябва да се добави към вече съществуващото мито от 10% (или минимум 19% и максимум 46,3%). Тези цифри представляват и малко намаление в сравнение с това, което се очакваше.

Засегнатите са производители като BYD (17%), Geely (19,3%), SAIC (36,3%), Tesla (9%) и това, което Брюксел нарича "други сътрудничещи компании" (21,3%) и „всички други несътрудничещи компании " (36,3%), т.е. фирми, които биха отговорили или не биха отговорили на въпросите на европейските институции.

Основната новина се отнася до 9% мито върху колите на Tesla или по-точно за Model 3s, произвеждан в гигафабриката в Шанхай и предназначен за Европа. 

Брюксел също така уточнява, че "окончателните мерки трябва да бъдат наложени не по-късно от 4 месеца след налагането на временните мита" и "ще бъдат в сила за 5 години, с възможност за удължаване при мотивирано искане и последващо преразглеждане". Това означава, че новите данъци все още не са окончателни и може да се променят отново. Временните мита са в сила от 5 юли.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/