Разгадаха мистерия от 65 г. - защо пушачите рядко боледуват от паркинсон

04 September 2024
Любомира Николаева

Оказва се, че не никотинът, а вероятно въглеродният окис в дима на цигарите може да предпазва уязвимите клетки от невротоксичност

Годината е 1959-а. Службата за обществено здраве на Съединените щати и Министерство по въпросите на ветераните на САЩ изследва връзката между употребата на тютюн и различните причини за смърт. Събират данните за здравето и навиците за пушене на 200 000 души със застраховка живот, издадена от правителството. От дългия списък със заболявания, включени в проучването, очаквано при повечето се вижда по-висок риск от смъртност сред пушачите в сравнение с непушачите и пушещите от време на време. Голямата изненада дори за изследователите е, че пушачите са имали драстично по-нисък риск от болестта на Паркинсон. И дори тези, които пушат 10 или повече цигари дневно, са с най-ниска вероятност да се разболеят. Резултатът толкова се разминава с очакването и намерението да се докажат нежеланите ефекти и това да послужи за обосновка на програми за обществено здраве, че в научния свят започва дебат “Можем ли да отречем ползите?”. Изводите все пак са публикувани в Public Health Reports.

Съмненията около оповестяването на неочакваните данни са породени от хуманни подбуди, разбира се. Вече се знае достатъчно за ролята на пушенето във възникването на сериозни и потенциално смъртоносни болести. Тази дилема е жива и днес – паралелно на нови и нови доказателства, че пушачите рядко боледуват от второто по разпространение невродегенеративно заболяване, засягащо около 10 млн. души по света. Причините за този защитен ефект остават мистерия 65 г. Според някои учени, но не всички, дори хората, които някога са били пушачи, имат половината от риска от развитие на паркинсон в сравнение с тези, които никога не са пушили.

Обичайният заподозрян е никотинът, но резултатите са противоречиви. Към днешна дата в клинични изпитвания при хора никотинът не е успял да смекчи симптомите на Паркинсоновата болест или да спре прогресията ѝ. 

Току-що публикувано в авторитетното научно списание Nature ново изследване на невролози от Харвардско медицинско училище в Бостън и Масачузетска широкопрофилна болница е първото, което търси и намира причината в друга съставка на тютюневия дим. Специалисти по паркинсон оценяват проучването като много ценно.

Правдоподобен, макар и парадоксален агент, се оказва въглеродният окис (въглероден оксид, CO). Изследователите установяват, че той участва в механизъм, който предпазва допаминергичните неврони (уязвими при паркинсон) от невротоксичност. Прилагането на ниска доза въглероден оксид на гризачи намалява загубата на допаминови клетки, установяват учените. По-точно резултатите от проучването насочват вниманието към механизмите на клетъчната регулация на кислорода и CO като важен път, който трябва да се следва в превенцията и лечението на паркинсон. Това не е непременно свързано с насърчаване на пушенето, коментират невролози. Пушенето остава една от водещите причини за предотвратими болести и смърт. Любопитно, но оспорвано гледище в темата предоставя популационно проучване, публикувано през 2015 г. от Държавния университет на Пенсилвания, САЩ. То открива по-малко пациенти с паркинсон сред хора, които “консумират” никотин от... чушките . Учените установяват обратна връзка между болестта и “консумацията на съдържащи никотин храни от същото ботаническо семейство на тютюна - Solanaceae - включително чушки, домати и картофи, но с най-изразен ефект от чушките.

Акад. проф. д-р Иван Миланов, директор на МБАЛНП "Св. Наум": За жалост, защитата е до спиране на цигарите 

- Академик Миланов, вие сте сред най-големите специалисти по паркинсон, безспорно ли е за вас, че пушачите са по-защитени?

- Има около 80 сериозни проучвания, че пушачът е защитен от поява на Паркинсонова болест. За съжаление, в момента в който той спре да пуши, тази защита отпада, може да се разболее. Освен това протекцията е зависима от дозата - който пуши повече, е по-защитен. Освен в данните от публикувани изследвания съм наблюдавал ефекта и в собствената си клинична и научна работа.

Но освен - да го кажем в кавички - “полезните” свойства на цигарите срещу паркинсон, те имат и много други вредни за здравето ефекти, и е важно не само от научна гледна точка, а и за клиничната практика, да се установи кое е това, което, докато пушиш, те предпазва.

- Проучването на бостънския екип невролози отговаря ли на въпроса, който толкова дълго няма отговор от медицината? Пробив ли е изследването в десетилетната главоблъсканица?

- За първи път виждам някакъв потенциален отговор на този въпрос. Изводът звучи доста логично. И може би отваря вратичка за излизане от лутането. Праводподобно изглежда въглеродният оксид да бъде нещо, което защитава мозъка от типичната зда заболяването невродегенерация. Ще наблюдаваме следващите стъпки в търсене на какво точно се дължи протективната роля на пушенето срещу Паркинсоновата болест.

- Новите видове тютюневи изделия с нови технологии също ли намаляват вероятността тези хора, които ги използват, драстично по-рядко да развиват невродегенеративното заболяване?

- Не, не се отнася за новите технологии. Без да звучи като насърчаване на пушенето, то си има и много лоши въдействия върху здравето, но на шега казвам на приятели, че поне се е доказало със защитното си качество конкретно за болестта на Паркинсон, докато за модерните средства все още няма достатъчно данни как въздействат дългосрочно.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/