Може ли вазектомията да повиши риска от рак?

07 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: Фрийпик
СНИМКА: Фрийпик

Вазектомията съществува от дълго време, но благодарение на модерната медицина има по-голям успех, отколкото преди. Изследване, представено на годишната среща на Американската урологична асоциация през 2024 г., показва, че след отмяната на правото на аборт в Щатите през 2022 г. процентът на мъжете, които прибягват към процедурата се е увеличил.

Вазектомията е хирургическа намеса, която предотвратява отделянето на сперматозоиди и е много ефективен метод за контрол на раждаемостта. Някои двойки, които не искат да използват презервативи, но и не искат да имат деца прибягват към нея. Обаче все още няма консенсус за това как процедурата може да повлияе на риска от рак на простатата.

Голямо проучване, публикувано в Journal of Clinical Oncology през 2017 г., потвърждава безопасността на вазектомията. След като изследват над 84 хил. мъже в продължение на 15 години, изследователите откриват, че след подлагане на вазектомия няма повишен риск от общ, напреднал стадий на рак на простатата или смърт поради него.

Обаче се наблюдава малко увеличение на броя на откритите тумори с ниска степен на увреждане, но това може да се дължи на факта, че лицата, на които е направена процедурата, е по-вероятно да си направят PSA тест за рак на простатата, който може да открие заболяването в ранен стадии.

Авторите пишат още в проучването, че „няма установена биологична обосновка за връзката на вазектомията с рака на простатата". При нея се прерязва, блокира или запечатва семенната връв, за да се предотврати освобождаването на сперматозоиди. По-рано изследователите са проучвали дали това може да предизвика имунологичен отговор или промени в клетъчното делене, които да доведат до тумор, но тези биологични механизми при хората са останали неясни и непотвърдени.

Едно много по-ново наблюдение, публикувано тази година в списание Prostate, също не посочва вазектомията като рисков фактор за рак на простатата. Четири от седем предишни проучвания, направени преди 2017 г., и разглеждащи връзката между вазектомията и рака на простатата, също не са открили връзка, съобщава MedPage Today, въпреки че едно от тях е установило общ повишен риск, както и увеличение на високорисковите тумори.

Така, че изводът е, ако търсите постоянна форма на контрол на раждаемостта, не позволявайте на страховете от рак на простатата да замъглят решението ви. В придружаващата редакционна статия на новото проучване изследователите от Харвард заключават, че макар да има някои противоречиви доказателства, те „смятат, че те не трябва да имат голяма тежест в контекста на други съображения, свързани с вземането на решение дали да се направи вазектомия".

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/