Нов звуков сигнал: Volvo предупреждава, ако гледате пътя пред себе си твърде дълго

09 September 2024
Георги Луканов
Новият Volvo EX90. Снимка: Volvo
Новият Volvo EX90. Снимка: Volvo

Съвременните автомобили изпращат звукови сигнали за почти всичко, което се случва на пътя. Предупреждават, ако пресечете лентата си, без да включите мигача, ако някой е в мъртвата зона, ако поставите нещо на задната седалка, ако забравите телефона си, ако прозорците ви са спуснати, ако не гледате пътя, ако ограничението на скоростта се промени, ако шофирате по-бързо от ограничението.

Но Volvo, която отдавна е новатор в технологията за звуков сигнал, смята, че това не свършва дотук и има ново известие. Електрическият флагман на компанията Volvo EX90 ще издаде звуков сигнал, ако гледате пътя пред вас прекалено дълго!

"Направихме много проучвания. Така че, ако около 80% от фокуса ви е върху пътя, това е нормално", казва Елза Югенсон, старши мениджър на Volvo за усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS). "Ако сте под 60%, тогава вероятно сте разсеяни и прекарвате твърде малко време, гледайки пътя. Ако сте повече от 90% съсредоточени върху пътя, значи вече се взирате, което може да означава, че сте когнитивно разсеяни. Може би мислите за нещо друго, а не за щофирането."

Когато колата открие, че сте фокусирани върху пътя през по-малко от 60% или повече от 90% от времето, тя ще задейства предупреждение. Първият звук ще бъде тих и волвото ще го усили, ако не реагирате.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/