Автопилотът Tesla Full Self-Driving идва и в Европа

11 September 2024
Георги Луканов
Автопилотът на Tesla не ползва Lidar.
Автопилотът на Tesla не ползва Lidar.

Tesla ще предлага своя много обсъждан пълен автопилот Full Self-Driving (FSD) в Европа и Китай. Това съобщиха от компанията на Илон Мъск. 

Tesla предизвика сензация, като беше първият производител на автомобили, който пусна автономно шофиране в голям мащаб с Full Self-Driving. Понастоящем то е достъпно само в САЩ и Канада, с необходимите регулаторни ограничения. Разширяването на още два основни пазара: Европа и Китай, трябва да се случи през първото тримесечие на 2025 г.

Tesla съобщава, че очаква местни разпоредби на отделните държави да разрешат автопилота. Последното може да забави донякъде нещата или първоначалното внедряване да бъде много ограничено. С Tesla Full Self-Driving шофьорът може да махне ръцете от волана дори в населени места. Колата се движи сама от точка А до точка Б, като се съобразява например със светофарите и пресичащия трафик. Даването на контрол на колата до такава степен все още е табу в Европа. Въпреки това в Германия например има участъци, където е позволено да оставите управлението на колата на магистралата. Това е възможно например с автомобили на BMW и Mercedes-Benz . При BMW Серия 7 е възможно водачът да откъсне очи от волана при ниски скорости (до 60 км/ч), например в задръстване.

Така от следващата година Tesla, където е възможно, ще предлага FSD в Европа, за да се конкурира с тези две германски марки, наред с други. Ако Tesla получи пространството да предлага FSD с пълния си капацитет в Европа и Китай, това би било огромен тласък за компанията на Илон Мъск. 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/