Kолко дълго трае ефектът от здравословния начин на живот?

13 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Учени от Университета на Източна Финландия (UEF) са открили, че доброто хранене и физическата активност в детството имат дълбоко въздействие върху метаболизма и сърдечно-съдовото здраве, дори години след промени в начина на живот. Резултатите от изследването са публикувани в списание iScience. 

В проучването са участвали доброволци, които са се придържали към принципите на здравословния начин на живот (HLS) в детството и юношеството. Изследователите са се съсредоточили върху търсенето на промени в молекулярните механизми, които са в основата на положителните ефекти от правилното хранене и упражнения върху физическото благосъстояние.

Чрез анализиране на кръвни проби изследователите успяха да идентифицират промени в 80 метаболита (метаболитни междинни продукти в живите клетки) при доброволци, които преди това са следвали здравословен начин на живот. Тези промени са свързани с намален риск от развитие на сърдечно-метаболитни заболявания (диабет, затлъстяване, инфаркт, атеросклероза), подобрено храносмилане и метаболизъм на мазнините в тялото и намалени нива на възпаление.

Учените отбелязват, че някои от най-забележителните промени са настъпили в мастните амиди, молекули, участващи в контрола на теглото, хранителното поведение, предизвикването на сън, болката, тревожността и артериалната регулация.

Изследователите подчертават, че 17 от 80-те метаболита остават променени дори осем години след промяната на начина на живот. Най-значимите ползи за тялото обаче се запазват през първите две години.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/