Защо гъбите са полезни?

13 September 2024
MenTrend.bg
Много диети включват гъби заради съдържащите се в тях витамини, минерали и антиоксиданти. СНИМКА: freepik
Много диети включват гъби заради съдържащите се в тях витамини, минерали и антиоксиданти. СНИМКА: freepik

Въпреки факта, че гъбите често се наричат ​​​​„празен" продукт, те имат много полезни свойства. Експерти отбелязват, че гъбите не само имат висока хранителна стойност, но са и нискокалорична храна. Това може да е важно, ако се опитвате да отслабнете.

Много диети включват гъби заради съдържащите се в тях витамини, минерали и антиоксиданти. Този продукт е добър източник на витамин D, който е важен за здравето на костите и имунитета. Ето и още няколко полезни свойства, заради които си струва да включите гъбите в диетата си.

Гъбите са богати на калий , хранително вещество, което може да намали отрицателните ефекти на натрия върху тялото. Калият също така намалява напрежението в кръвоносните съдове, като потенциално помага за понижаване на кръвното налягане. Тъй като гъбите са с ниско съдържание на натрий, те могат безопасно да се добавят към ястия с по-солени съставки.

Според специалисти противовъзпалителните ефекти на гъбите значително подобряват ефективността на имунната система. Техните високи нива на селен могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на клетките, витамин D помага за насърчаване на клетъчния растеж, а витамин B6 помага на тялото да образува червени кръвни клетки. В резултат на това гъбите поддържат силна имунна система.

Когато се комбинират с упражнения и други промени в начина на живот, гъбите могат да имат положителен ефект върху загубата на тегло. Антиоксидантите, съдържащи се в продукта, могат да подобрят клетъчните защитни системи, като по този начин подобряват противовъзпалителните ефекти и предпазват от хипертония, свързана със затлъстяването.

Според диетолога Никола Шубрук, някои разновидности на гъбите имат репутацията на „лечебни". Такива гъби често се приемат на прах или като добавка, вместо да се консумират цели. Има някои доказателства, че може да бъдат полезни при лечението на невродегенеративни заболявания и вероятно болестта на Алцхаймер.

Освен това, отбелязва Шубрук, съединенията в гъбите, включително бета-глюкан, действат като пребиотици и стимулират растежа на полезните чревни бактерии. Това е важно, защото здравите черва играят важна роля в поддържането на нашата имунна защита, смилането на храната и комуникацията с мозъка чрез нерви и хормони.

Гъбите са нискокалоричен източник на фибри, протеини и антиоксиданти. Те също могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на сериозни заболявания като болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания, рак и диабет.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/