7 храни, които трябва да имате в хладилника: Те удължават живота ви с 20 години

14 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Здравословното хранене играе важна, но не единствена роля за продължителността на живота. Последователите на диетата за дълголетие водят активен начин на живот, избягват стреса, поддържат близки социални връзки и имат ясни житейски цели, които могат да варират от човек на човек. Диетата на дълголетниците обаче трябва да съдържа полезни елементи.

Ето седем храни, които са от съществено значение за диета за здраве и дълголетие:

Боб

Бобът е основният източник на протеин в диетата на столетниците, тъй като е богат на фибри, минерали и антиоксиданти. Изследванията показват, че консумацията им има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и може да намали риска от развитие на диабет тип 2.

Зелени зеленчуци

Спанак, зеле и броколи редовно се включват в диетата за дълголетие. Яденето им укрепва имунната система, подобрява здравето на кожата и може да помогне за предотвратяване на някои форми на рак. Изследванията показват, че зелените зеленчуци са богати на витамини C, K и E, а също така съдържат много калций, калий и желязо. Освен това те са отличен източник на фибри.

Ядки

Ядките, включително бадемите и орехите, съдържат здравословни мазнини, протеини, витамини и минерали. Яденето им като част от диета за дълголетие помага за поддържане на здравето на сърцето и може да намали риска от развитие на хронични заболявания. Изследванията показват, че ядките са богати не само на протеини, но и на полиненаситени мастни киселини, включително омега-3 и омега-6. Те също така съдържат много витамини Е и В6, както и магнезий, калий и желязо.

Oвесени ядки

Овесът е една от най-питателните зърнени храни в диетата на дълголетниците. Консумацията му поддържа здравето на сърцето и помага за контролиране на нивата на кръвната захар. Това се потвърждава от множество изследвания. Овесът е богат на фибри, протеини, магнезий, желязо и цинк, които са от съществено значение за диетата на дълголетниците. Освен това съдържа големи количества витамини от група В, които играят важна роля за поддържането на здрава нервна система.

Риба

Рибата, особено морската, е важен източник на протеини и полиненаситени мастни киселини, включително омега-3, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка. Учените свързват редовната консумация на риба с намален риск от сърдечно-съдови заболявания и подобряване на психичното здраве. Освен това рибата е отличен източник на витамини D и B2, калций, фосфор и минерали като желязо, цинк, йод, магнезий и калий. Той е незаменим в диетата на дълголетниците.

Плодове

Те съдържат разнообразие от витамини и минерали за диета за дълголетие, включително витамини С, А и К, както и калий и магнезий. Според изследванията плодовете също са отличен източник на диетични фибри, които помагат за поддържане на здравето на червата и намаляват риска от много хронични заболявания.

Маслини и зехтин

Маслините и зехтинът са основните източници на здравословни мазнини в диетата за дълголетие на много здрави хора по света. Според изследвания тези храни имат мощни антиоксидантни свойства и имат положителен ефект върху здравето на сърцето.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/