Експерти: Новият чифт гуми винаги трябва да е отзад

17 September 2024
Георги Луканов
Ето как изглеждат нови и изтъркани гуми. Снимки: производителите
Ето как изглеждат нови и изтъркани гуми. Снимки: производителите

Много шофьори смятат, че когато сменят само две износени гуми на автомобила, новите трябва да се сложат на предния мост, който обикновено е задвижващ. Експертите по гуми обаче смятат, че е напълно погрешно. Казват, че когато трябва да сменим износените предни гуми, никога не трябва да поставяме новите гуми на предната ос. Вместо това трябва да ги поставим на задната ос и да преместим използваните, но още годни гуми, които са били отзад - отпред.

Но защо бихте искали най-добрите гуми да бъдат поставени отзад, когато предницата е тази, която трябва да извърши цялото завиване и рязкото спиране? Всичко е свързано със стабилността. Поставянето на най-здравите гуми отзад свежда до минимум шанса от плъзгания при презавиване, които могат да бъдат смъртоносни на мокър път.

"След като автомобилът е стабилен, тогава можете да започнете да мислите за спиране и сцепление", казва техническият директор на Michelin Великобритания Браън Портеус пред изданието Auto Express . "И това, което всъщност откривате, е, че има достатъчно спиране и сцепление дори и с частично износените гуми отпред."

Инженерите на Michelin са убедени, че правилото важи независимо дали колата е с предно, задно или 4х4 задвижване на всички колела.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/