Стречинг упражненията пазят от сърдечно-съдови заболявания

18 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: ФРИЙПИК
СНИМКА: ФРИЙПИК

Развитието на гъвкавост не само намалява риска от разтежения, но също така подобрява спортните постижения, облекчава мускулните болки и предотвратява сърдечно-съдови заболявания.

Експертите отбелязват, че едно от най-големите предимства на повишената гъвкавост е намаленият риск от нараняване, включително мускулни разтежения и навяхвания. Упражненията за гъвкавост също развиват чувството за баланс и помагат за постигане на правилна стойка. Това е особено важно за по-възрастните хора, които са податливи на наранявания при падане.

Според учените гъвкавите мускули позволяват по-голям обхват на движение, което улеснява изпълнението на упражнения, изискващи сила, бързина и ловкост. Това умение дава значително предимство на спортистите и повишава представянето.

Друго предимство на стречинг упражненията е облекчаването на хроничната болка в гърба и врата. Някои проучвания показват също, че разтягането поне три пъти седмично е ефективно за намаляване на напрежението в мускулите в области, склонни към стягане, като долната част на гърба и раменете.

По-малко очевидни ползи от тренировките за гъвкавост са сърцето и кръвоносните съдове. Учените обясниха, че когато мускулите се разтягат, притокът на кръв към тях се увеличава. Това помага за нежно натоварване на сърдечно-съдовата система и подобряване на кръвообращението. Доброто кръвообращение от своя страна намалява риска от дългосрочни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/