Червеното месо уврежда бъбреците: как да се храним правилно след 40, за да не навредим на тялото

18 October 2024
MenTrend.bg
​​​​​​​Лоши новини за любителите на пържоли - с напредване на възрастта ще трябва значително да намалите приема на говеждо месо. СНИМКИ: ФРИЙПИК
​​​​​​​Лоши новини за любителите на пържоли - с напредване на възрастта ще трябва значително да намалите приема на говеждо месо. СНИМКИ: ФРИЙПИК

​​​​​​​Лоши новини за любителите на пържоли - с напредване на възрастта ще трябва значително да намалите приема на говеждо месо

Червеното месо е един от най-препоръчваните източници на протеини. 100 грама от този продукт съдържат 26 грама протеин, 0 въглехидрати и само 3,5 грама мазнини. С напредване на възрастта обаче ще трябва да получавате по-малко протеини от говеждо месо и ето защо.

"Месото повишава хемоглобина и прави костите по-здрави, така че трябва да го ядете в достатъчни количества. С възрастта обаче това количество намалява. По този начин дори здравословното постно месо може да навреди на бъбреците", казват нефролози.

Според специалисти месото убива бъбреците. Например, няколко чаши вино, плюс 200-300 грама говеждо месо два до три пъти седмично е формулата за „идеалната" подагра.

Лекарите обясняват, че бъбреците се считат за основния филтър на човешкото тяло, а месото е най-тежкият продукт за тях. Освен това всяко месо натоварва органите.

Общо човек трябва да приема най-малко 1-1,2 грама на килограм телесно тегло на ден. Тоест, ако човек тежи 60 килограма, тогава дневната му диета трябва да съдържа около 60-72 грама протеин. Но не забравяйте, че тази норма включва не само животински, но и растителен протеин, който също трябва да бъде повече.

Нефролози препоръчват хората над 40 години да ядат месо не повече от два пъти седмично. Тя уточни, че почти на тази възраст започват по-бавно да прочистват организма. Освен това на тази възраст се появяват скокове на налягането, холестеролът се повишава и се развиват хронични заболявания като диабет. В този случай бъбреците стават много уязвими. Въпреки това, дори и да сте здрави, по-добре е да намалите консумацията на месо и да добавите повече растителни фибри към диетата си.

Според съвременни изследвания човек на възраст 18-40 години, който не е с наднормено тегло и няма проблеми с храносмилането, се нуждае от 40-50 грама животински протеин на ден. За по-възрастните хора тази цифра е 30 грама. Като се има предвид, че 100 грама месни фибри съдържат 14-25 грама протеин, нормата на консумация на месо е: 150-180 грама на ден за мъже (при тежък физически труд нормата може да се увеличи до 220), 130-150 грама за жени и 50-100 грама за деца и възрастни хора.

След 30-годишна възраст обаче метаболизмът се забавя, а навикът да се ядат големи порции води до затлъстяване - особено когато става въпрос за пържени храни през нощта като пържоли.

Общи препоръки за хранене след 40:

Яжте по-малко месни продукти като наденица, кренвирши и малки колбаси.

Периодично организирайте вегетариански дни на гладно, за да дадете почивка на вътрешните си органи.

Не яжте тежки храни през нощта. Смилането на протеина отнема поне 4 часа, а вечер тялото произвежда по-малко ензими и солна киселина, необходими за разграждането на храната.

Най-тежките ястия се консумират най-добре на обяд.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/