"План 2028" е в основата на разгрома на националите в Северна Ирландия

20 October 2024
Симеон Демирев
Много наши сънародници подкрепят България срещу Северна Ирландия в Белфаст.

СНИМКА: TEAM BULGARIA
Много наши сънародници подкрепят България срещу Северна Ирландия в Белфаст. СНИМКА: TEAM BULGARIA

Северна Ирландия харчи милиони от УЕФА за развитието на футбола

70 хил. играят футбол в страната, която ни сгази яко в Лигата на нациите

Победата на Северна Ирландия над националния отбор на България с гръмкото 5:0 разбуни духовете у нас. И няма как да е иначе. Родната селекция на Илиан Илиев само преди месец бе спечелила над същия съперник 1:0 в Пловдив. А и бе в серия от 9 мача без поражение.

Но онзи вторник в Белфаст всичко това бе изтрито, както се изказа и треньорът на т.нар. лъвове Илиан Илиев.

Всъщност едва ли мнозина са вярвали, че България може да си тръгне от “Уиндзор парк” с 3 точки. Повечето очакваха загуба с гол, два или най-много равенство - на което иначе бяхме царе - цели 7 от въпросните 9 мача.

Само че Северна Ирландия изобщо не е това, което всички си мислят. Преди няколко години местната футболна федерация започва изграждането на проект с името “2028”. Питате се защо го кръщават така. По онова време страната, заедно с останалите британски държави, се гласи да домакинстват на европейското през 2028 г.

И за да не се изложат пред всички, северноирландците решават да излеят милиарди във футбола. И то не само от джоба на данъкоплатците им, а и от редица програми от УЕФА и ФИФА. Все пак няма как родината им да е домакин, а накрая да се изложи като тъпан на форума. Започва се, забележете, не от изграждането на терените, защото там си имат бази и т.н, а от инвестиции в школата - наемат се специалисти, които да работят с младите надежди.

Създават се специални кампуси, на които се работи с най-добрите проектонационали. Част от тези момчета онзи ден играха и срещу нашите в Белфаст. Защото в състава на Майкъл О'Нийл на терена цели 6-има от титулярите бяха на 21 г.

Да, те може да са резерви в клубните си отбори, и да не помирисват терена на клубно ниво, но се познават от деца, тренирали са заедно и прочее. Методиките на всичките им треньори в националните отбори е била една и съща, като се започне още от най-ранна детска възраст - 14-годишните, и се стигне до младежките национали. Няма го онзи типичен британски футбол с изритани топки напред, пък каквото стане, какъвто бе стилът на страни от Острова. Сега се играе бързо, с по едно докосване, комбинативно - с две думи модерен футбол.

През 2021 г. УЕФА разкри, че Северна Ирландия е получила 470 млн. лири за развитието на футбола. Всичко това е по програма GROW на УЕФА.

С парите от европейската футболна централа се покривали разходите на юношеските тимове. За това перо на година възлизали 68,8 милиона лири, а в това число се включват клубни такси, екипировка и пътувания плюс храна, напитки и други. За наем на съоръжения - 8,83 млн. лири.

След изхарчването на тези пари става, че в страната, която е с население близо 2 млн., 70 хил. са футболисти - в това число и аматьори.

През миналата година стана ясно, че Северна Ирландия, заедно с Англия, Шотландия, Ирландия и Уелс, ще приеме Евро 2028. През лятото на тази обаче надеждите на страната, която разби националния ни отбор, за домакинство се изпари, след като британското правителство заяви, че няма да отпусне средства за реконструкцията на “Кейзмънт парк” за турнира заради риска да не бъде готов навреме. И така Северна Ирландия няма да приеме мачове от следващия форум на Стария континент. Това значи, че няма как да се класира без квалификации. Това сякаш още повече амбицира северноирландците.

Те изцяло подмладиха отбора си. Всички стари пушки в тима се махнаха, останаха само двама над 30 г. Повикаха млади момчета на по 20 г. А целта пред тях е именно класиране на Евро 2028. А и не само, а подобряване на най-доброто постижение на страната на такъв форум, който бе регистриран през 2016 г., когато играха 1/8-финал във Франция.

Този отбор, който се изправи срещу България в Белфаст във вторник, ще играе заедно поне 4 г. А целта - вече я споменахме. Турнирът Лига на нациите, както и квалификациите за световното през 2026 г. в Америка са само подготовка за всичко това, което е планирано. Подобен подход между другото предприеха и САЩ. Отборът им се обигра няколко години, за да е напълно готов за домашния мондиал.

И още нещо - съвсем наскоро бе обявено дългоочакваното финансиране от над 36 милиона лири за футболни реконструкции на игрища в Северна Ирландия. Очаква се голяма част от парите да бъдат разпределени на клубове от най-високите нива на местния футбол, като “Гленторан”, “Клифтънвил” и “Колрейн” са сред отборите, които се надяват на финансова помощ.

Нали се сещате - бюджет, с който няколко родни клуба се издържат за една година, бива даден на част от малките тимове в Северна Ирландия.

Така че и в Северна Ирландия ни показаха как се прави. И те като нас нямат кой знае какви футболисти на средноевропейски ниво. Но ни прегазиха. А причината за това не е само индивидуалната класа. А якото бачкане отстрани, което обаче не се вижда с просто око. И, разбира се, с много пари.

Новият шеф в БФС Андрей Петров още при встъпването си в длъжност като изпълнителен директор обеща 1,3 млрд. евро за ремонт във футбола. Дали това ще се случи и ще има ли ефект, както при Северна Ирландия, а и други страни от нашета черга, можем само да стискаме палци. Защото от парите, които идваха по програми на УЕФА към момента в България няма и следа, освен една база на националите, която остана без терен и хотел, който вече трябва да се ремонтира.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/