Научно изследване разкрива удивителната връзка между яденето на сирене и сънната апнея - често срещано състояние по време на сън, при което дишането спира многократно и води до проблемно хъркане.
Проучването, с участието на 400 000 души в Обединеното кралство, показва, че редовното консумиране на сирене намалява риска от развитието на това заболяване с цели 28%. Специалистите отбелязват, че досега връзката между хранителните навици и сънната апнея е била недостатъчно изследвана. "Тази връзка може да бъде решаваща за предпазна мярка и лечение на този проблем", казват учените.
При обструктивна сънна апнея (ОСА), стените на гърлото се отпускат, стягат или дори затварят за няколко секунди по време на сън, което предизвиква паузи в дишането и силно хъркане. Не всички хора, които хъркат имат сънна апнея, но колкото по-силно е хъркането, толкова по-големи са шансовете за това състояние.
Преди хората, които са имали проблеми с хъркането са били посъветвани да избягват всякакви млечни продукти, особено преди лягане, тъй като се е смятало, че може да влоши проблема, като увеличава производството на слуз и запушва дихателните пътища. Сега обаче има повече от 20 начина, по които сиренето (горгонзола, чедър, камамбер или манчего) може да намали риска от сънна апнея. Едни от тези начини са като се повишават нивата на тестостерон и се понижава кръвното налягане, колкото е по високо кръвното, толкова е по-голям рискът от сънна апнея.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари