Рибата е изключително полезен и вкусен продукт, който може да бъде основен елемент от здравословното хранене. Тя съдържа множество хранителни вещества, които подпомагат цялостното здраве на организма. Ето и пет причини да ядем риба всеки ден.
Омега-3
Специалисти отбелязват наличието на голямо количество Омега-3 в сьомгата: мастните киселини подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система и повишават мозъчната активност. Компонентът също така насърчава производството на серотонин и предотвратява нервни сривове.
Витамин B12
Високото съдържание на витамин B12, който е необходим за предотвратяване на анемия, е още една причина да добавите риба към ежедневната си диета, особено ако в нея няма друго месо.
Витамин D
Той е отговорен за силните кости и производството на полови хормони. По-голямата част от този компонент се намира в херинга.
Йод
Експертът отбелязва, че морската риба е особено богата на йод. Трябва да се консумира при условие, че продуктът не е много солен.
Протеин
Организмът усвоява рибата по-добре от месото, казват диетолози. Експерти обясняват това с голямото количество протеин: в този случай се препоръчва да изберете розова сьомга или треска.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари