5 причини да ядете риба всеки ден

06 December 2024
MenTrend.bg
Преди да си легнете, можете да ядете сьомга или риба тон. СНИМКА: freepik
Преди да си легнете, можете да ядете сьомга или риба тон. СНИМКА: freepik

Рибата е изключително полезен и вкусен продукт, който може да бъде основен елемент от здравословното хранене. Тя съдържа множество хранителни вещества, които подпомагат цялостното здраве на организма. Ето и пет причини да ядем риба всеки ден.

Омега-3

Специалисти отбелязват наличието на голямо количество Омега-3 в сьомгата: мастните киселини подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система и повишават мозъчната активност. Компонентът също така насърчава производството на серотонин и предотвратява нервни сривове.

Витамин B12
Високото съдържание на витамин B12, който е необходим за предотвратяване на анемия, е още една причина да добавите риба към ежедневната си диета, особено ако в нея няма друго месо. 

Витамин D
Той е отговорен за силните кости и производството на полови хормони. По-голямата част от този компонент се намира в херинга.

Йод

Експертът отбелязва, че морската риба е особено богата на йод. Трябва да се консумира при условие, че продуктът не е много солен.

Протеин

Организмът усвоява рибата по-добре от месото, казват диетолози. Експерти обясняват това с голямото количество протеин: в този случай се препоръчва да изберете розова сьомга или треска.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/