Популярни сред спортисти и любители на здравето, протеиновите прахове могат да съдържат високи нива на токсични тежки метали. До този извод са стигнали американски експерти от проекта Clean Label за мониторинг на качеството на потребителските стоки, според доклад на сайта на организацията .
Експертите тестваха 160 проби протеин на прах от 70 различни марки и установиха, че 47% от тях надвишават стандартите за съдържание на олово. В 21% от случаите нивата на олово са повече от два пъти над допустимото ниво.
Разследването установи, че праховете от соя, ориз и грах съдържат почти три пъти повече олово от техните аналози на основата на суроватка.
Органичните прахове съдържат три пъти повече олово и два пъти повече кадмий в сравнение с неорганичните продукти.
Най-опасен беше протеиновият прах с вкус на шоколад. Има четири пъти повече олово и до 110 пъти повече кадмий от праховете с вкус на ванилия.
Растенията могат естествено да абсорбират тежки метали от водата и почвата, твърдят учени. Черният шоколад също е предразположен към натрупване на олово и кадмий.
Изследователите добавят, че протеиновите прахове с вкус на ванилия, направени от грах, суроватка или яйца, се оказват най-безопасни.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари