Австралийски учени от университета Монаш установиха, че умерената консумация на яйца може да намали риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания при по-възрастните хора с почти една трета. Изследването е публикувано в научното списание Nutrients.
Констатациите на експертите се основават на данни от 8756 възрастни на възраст 70 и повече години, участващи в изследователския проект ASPREE Longitudinal Study of Older Persons (ALSOP).
Участниците в проучването сами съобщават за честотата на консумация на яйца: никога/рядко (1–2 пъти месечно), седмично (1–6 пъти седмично) или ежедневно (ежедневно/няколко пъти на ден). Учените установиха, че тези, които ядат яйца от 1 до 6 пъти седмично, са имали 15% по-нисък риск от смърт поради всякакви причини и 29% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които рядко или никога не са яли яйца.
„Яйцата са богата на хранителни вещества храна, съдържаща висококачествен протеин, витамини от група В, ненаситени мастни киселини, холин и други важни микроелементи. Те са особено полезни за по-възрастни хора, които могат да изпитат свързано с възрастта намаляване на физическата функция", обясни Холи Уайлд, водещ автор на изследването.
Проучването установи също, че добавянето на яйца към диета намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания съответно с 33% и 44%. Това подчертава значението на балансираната диета за удължаване на живота.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари