Изяждането на парче сирене преди консумация на алкохол може да помогне за намаляване на абсорбцията на токсините, причиняващи махмурлук, казва специалистът Нина Чандрасекаран от Американския университет на Антигуа.
Лекарят обясни, че сиренето е богато на белтъчини и мазнини, които „покриват" стомаха и влошават усвояването на алкохола. Вместо да попадне в кръвния поток и да се преработи от черния дроб, част от алкохола се отделя от тялото чрез урината и потта, което намалява количеството на произведения токсичен ацеталдехид.
Ацеталдехидът е най-важният продукт от разграждането на алкохола, образуван при окисляването на етанол. Именно натрупването му в организма причинява неприятни симптоми – зачервяване на лицето, умора, дезориентация, слабост и гадене.
Чандрасекаран добави, че сиренето е богато на витамин B и калций. Когато пиете алкохол, тези хранителни вещества се изхвърлят от тялото. Лекарят обясни, че калцият спомага за функционирането на нервната система и мускулите, а витамин В е необходим за поддържане на енергийните нива и метаболизма.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари