Увеличеният размер на талията и прекомерната консумация на наситени мазнини увеличават риска от развитие и смърт от рак на простатата, това предупредиха урологът Крис Идън и терапевтът Майк Кърби, президент на Британското общество за сексуална медицина.
Експертите казват, че ракът на простатата е по-вероятно да се развие при мъже на възраст между 75 и 79 години. През последните десетилетия обаче това онкологично заболяване все по-често се диагностицира при хора под 50-годишна възраст.
Д-р Кърби отбеляза, че наднорменото тегло (особено около талията) играе основна роля в увеличаването на агресивността на рака на простатата и риска от смърт от него.
„Има различни теории защо затлъстяването прави рака на простатата по-смъртоносен. Според един от тях излишната мастна тъкан може да причини хронично възпаление, създавайки среда, благоприятна за развитието на ракови клетки", каза експертът.
Според д-р Идън качеството на храната също влияе върху риска от развитие на рак, включително рак на простатата. Лекарят уточни, че прекомерната консумация на наситени мазнини (тлъсто месо, колбаси, сладолед, масло) е пряко свързана с висок риск от развитие на рак на простатата. Въпреки това, точните механизми, които стоят в основата на тази връзка, остават неясни.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари