Фитнес маниаци градят мускули с пармезан вместо протеинови барчета

21 April 2025
MenTrend.bg
Пармезанът има повече протеин, но е пълен с опасни наситени мазнини.
СНИМКА: Фрийпик
Пармезанът има повече протеин, но е пълен с опасни наситени мазнини. СНИМКА: Фрийпик

Обикновено в края на интензивна тренировка повечето фитнес ентусиасти грабват протеиновото барче, за да си набавят така нужните вещества за изграждане на добра мускулатура. Това се смята за стандартна част от хранителния режим на всеки, който възприема себе си за сериозна спортна натура.

Но нов тренд в социалните мрежи, изглежда е накарал част от фитнес инфлуенсърите да заменят барчето с едно сурово парче миризлив пармезан. Нестандартният метод е популярен най-вече сред последователите на т. нар месоядна диета, според които зловонното сирене е по-здравословен начин за набавяне на жизненоважните протеини. Обаче вярно ли е това?

Нека разгледаме химическия състав на двата продукта, за да определим кой от тях има повече ползи за здравето и физиката ни:

  • Пармезанът - 100 гр

Калории: 431 kcal

Протеини: 38 гр

Въглехидрати: 4 гр

Мазнини: 29 гр

Наситени мазнини: 19 гр

Фибри: 0 гр

Сол: 1,5 гр

  • Едно средностатистическо протеиново барче - 100 гр

Калории: 370-376 kcal

Протеин: 33 гр

Нетни въглехидрати (без полиоли): 6-7 гр

Захари: 2,2-2,5 гр

Мазнини: 15-16 гр

Наситени мазнини: 8,5-9 гр

Фибри: 4,1-5,7 гр

Сол: 0,14-0,48 г

Както можем да видим от хранителните стойности, пармезанът и протеиновите барове се различават леко по състав. Пармезанът е по-калоричен, с високо съдържание на белтъчини и мазнини, с минимално количество въглехидрати и е със значително по-високо съдържание на сол и наситени мазнини.

За разлика от тях протеиновите барчета са малко по-нискокалорични - те все още са с високо съдържание на протеини, макар и малко по-ниско от пармезана, и имат по-малко мазнини, но повече въглехидрати.

Какво е заключението?

Някои инфлуенсъри избират пармезана, тъй като е пълноценна храна и съдържа по-малко въглехидрати. Въпреки това, по-високото съдържание на сол и наситени мазнини не го прави вреден. Консумираните в големи количества наситени мазнини и сол са свързани с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания.

От друга страна протеиновите барчета са удобни, с по-ниско съдържание на калории, мазнини и все още с високо съдържание на протеини.

И двата избора ще подпомогнат целите ви за изграждане на мускули благодарение на съдържанието на протеини. Ако искате да свалите тегло, протеиновите барове вероятно ще бъдат по-добрият избор поради по-ниското съдържание на калории.

Изборът между пармезан и протеиново барче зависи от вашите цели и предпочитания. И двата продукта биха ви помогнали, ако ги консумирате умерено. Но за оптимално здраве и мускулен растеж е най-добре да се наблегне на нискомаслени протеинови източници в добре балансирана диета.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/