Ford губи средно по 36 000 долара от всяка произведена електрическа кола!

01 November 2023
Георги Луканов
Производството на нерентабилния Ford Mustang Mach-E ще бъде намалено. Снимка: Ford
Производството на нерентабилния Ford Mustang Mach-E ще бъде намалено. Снимка: Ford

Поради разочароващото търсене и ценовата война на пазара на електрически превозни средства, Ford отчете рекордна загуба от 1,3 милиарда долара през последното трето тримесечие на 2023 г., въпреки обнадеждаващите продажби. Това означава, че в момента марката взема около 36 000 долара от всяко продадено возило на ток. Ситуация, която не може да продължи.

Въпреки 44% увеличение на продажбите на електрически модели през третото тримесечие на 2023 г., американската марка очаква загубата да нарасне до 4,5 милиарда долара през цялата 2023 г.

Ford твърди, че "загубата през третото тримесечие на 2023 г. се дължи на значителните инвестиции , които все още са необходими за разработването на нови поколения електромобили и че динамиката на пазара продължава да поставя големи предизвикателства. В Северна Америка, например, много потребители все още не искат да плащат допълнително за електрически автомобил над цената на традиционен модел с двигател с вътрешно горене или хибридно задвижване. Всички тези фактори оказват силен натиск върху цените и маржовете на печалба на електрическите модели.“

Изправен пред тази ситуация обаче, Ford ще предприеме незабавни действия. Така производството на електрическия Mustang Mach-E ще бъде временно намалено, а планираните инвестиции от $12 млрд. в електрическото подразделение ще бъдат отложени за неопределено време. Това включва изграждането на нов завод за батерии в Кентъки.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/