Учени от Атина установиха, че рафинираните въглехидрати (съдържащи се в сладкарски и хлебни изделия, сладки напитки и фаст фууд) стимулират възпалителни процеси, свързани с риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).
Изследователите обясняват, че не всички видове въглехидрати са еднакви. Някои от тях, например фибри помагат за подобряване на храносмилането, докато рафинираните въглехидрати (съдържащи се в пържени храни, фаст фууд, сладки лакомства и напитки) могат да отслабят здравето на сърдечно-съдовата система.
Учените стигнали до тези изводи, след като провели изследване, в което участвали 3042 души.
Диетичният прием само на въглехидрати не е свързан с повишен риск от ССЗ. Въпреки това хората ядящи рафинирани въглехидрати са по-склонни да получат такива заболявания. Учените обясниха, че излишъкът от рафинирани въглехидрати допринася за повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари