Jaguar спира почти всичките си модели, остава само с един

22 July 2024
Георги Луканов
От сегашната моделна гама ще остане само Jaguar F-Pace. Снимка: Jaguar
От сегашната моделна гама ще остане само Jaguar F-Pace. Снимка: Jaguar

Изминаха повече от три години, откакто Jaguar Land Rover очерта своята стратегия Reimagine за изцяло преминаване към електрически автомобили. Най-противоречивата точка от плана бе Jaguar да стане изцяло електрическа марка до 2025 г. Това обаче явно ще се осъществи, след като говорител на JLR казва пред Automotive News Europe, че до края на тази година ще бъде спряно производството на цели шест модела на Jaguar: XE, XF седан, XF комби, F-Type, E-Pace и I-Pace.

Британската компания има доста логично обяснение за този ход. Изпълнителният директор на Jaguar Адриан Мардел обяснил на инвеститорите, че тези шест модела едва печелят пари, генерирайки "близка до нулева доходност".  Шефът стига още по-далеч и ги нарича "некачествени" продукти. 

С премахването на тези шест модела, офертата на Jaguar временно ще падне само до един автомобил. Това е F-Pace, но дните му са преброени заради изцяло електрическата стратегия.

За сметка на това до края на годината трябва да бъде представен електрически концептуален автомобил. Първият сериен модел трябва да бъде нов спортен гранд турър, който ще струва над 100 000 евро, а се говори, че се работи и по голям SUV на ток.

JLR ще се опита да позиционира Jaguar в по-ексклузивен сегмент и да се фокусира върху автомобили, които ще бъдат скъпи и ще се продават в по-малки количества. JLR иска "новият" Jaguar да продава по-малко от 50 000 коли годишно. Всички бъдещи модели ще бъдат базирани на платформата за електрически превозни средства с дълга база на JEA, разработена специално за марката. 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/