Как правилната диета с мазнини подкрепя ума и тялото

24 April 2025
MenTrend.bg
Авокадо
Снимка:Unsplash
Авокадо Снимка:Unsplash

Един възрастен трябва да консумира около грам мазнини на килограм телесно тегло на ден. Това количество помага за предпазване от болестта на Алцхаймер, сърдечно-съдови патологии и отслабен имунитет, зяви д-р Кармен Алба, диетолог в клиниката Ruber International (Испания).

Адекватните количества мазнини в диетата предпазват сърцето и намаляват риска от хронично възпаление, свързано с някои видове рак, казва експертът. Здравословните мазнини също помагат за предотвратяване на когнитивен спад, като същевременно улесняват усвояването на витамини, жизненоважни за здрави очи, кости и имунитет.

Д-р Алба напомни, че тялото трябва да бъде наситено с ненаситени и основни мазнини, които се намират в рибата, авокадото, ядките, семената и висококачествените растителни масла. В същото време трябва да се ограничи консумацията на трансмазнини - мазнини с модифицирана химична формула. Този вид се среща главно в бързо хранене, сладкарски изделия и червено месо.

Диетологът добави, че не всички хранителни мазнини се усвояват еднакво. Действителните нужди от мазнини зависят от фактори като възраст, ниво на физическа активност, здравословни цели и пол.

"Например, хората, които правят силови тренировки, имат повишена способност да изгарят мазнини. Колкото повече мускули имате, толкова по-висока е способността ви да абсорбирате мазнини", заключава специалистът.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/