5 здравословни подправки за защита на здравето на сърцето

08 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Сърдечните заболявания, за съжаление, все още са една от най-честите причини за преждевременна смърт в световен мащаб. Но добрата новина е, че начинът на живот и хранителните навици пряко влияят върху риска от развитие на тези заболявания – много повече от семейната обремененост и генетичната предразположеност.

Правилното хранене, упражненията, проследяването на важни метаболитни показатели (нива на холестерол, сърдечна честота, нива на кръвно налягане) и редовните посещения при лекар са минимумът, който дава отлични резултати. Искате ли да направите още нещо за здравето си? Добавете малко подправки към обичайните си ястия: проучванията показват, че определени подправки са отлични за подпомагане на контролирането на нивата на холестерола и поддържане на съдовото здраве.

Внимание! Статията е само с информационна цел и не може да се използва за предписване на лечение или поставяне на диагноза. Консултирайте се с лекар, ако имате здравословни проблеми!

Кайенски пипер

Тази люта чушка съдържа много витамин С, както и калий (необходим за нормализиране на сърдечната честота и поддържане на нормален киселинно-алкален баланс в кръвта), както и капсаицин. Капсаицинът, който прави чушките толкова люти, помага за понижаване на общия холестерол, LDL холестерол (т.нар. „лош") и триглицериди, както и за повишаване на HDL („добър") холестерол.

Освен това лютият червен пипер може да подобри ендотелната функция чрез увеличаване на азотния оксид, който помага на артериите да се отпуснат или разширят, което благоприятства кръвообращението.

Кайеновият пипер също има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, а също така помага при разграждането на излишните мазнини - също много важно за здравето на сърцето.

Канела

Подобно на кайеновия пипер, канелата има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и може също да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Проучване установи , че хората, които са яли една чаена лъжичка канела в продължение на 40 дни, са имали значително намаляване на кръвната захар на гладно, триглицеридите, LDL холестерола и общия холестерол.

Добавянето на канела към чай, кафе или топло мляко - напитките ще бъдат не само по-вкусни, но и по-здравословни.

Чесън

Чесънът е една от най-популярните билки в кулинарията, а също и най-изследваната. Повече от 100 фитохимикала са идентифицирани в чесъна, най-известният от които е съдържащата сяра съставка алицин, която придава на чесъна пикантния му вкус.

За какво точно е полезно? Няколко проучвания показват, че редовната консумация на чесън може не само да понижи кръвното налягане, но и да „поправи" кръвоносните съдове, увредени поради хронично високо кръвно налягане.

Чесънът също помага за понижаване на нивата на липидите в кръвта, особено общия и LDL холестерола.

Колко чесън трябва да ядете за добри резултати? Анализ на 39 проучвания потвърждава, че 2-4 чесъна дневно в продължение на два месеца помагат за намаляване на общия холестерол със средно 17 пункта и LDL холестерола със средно 9 пункта. Между другото, препоръчваме да добавите лимонов сок и зехтин към чесъна: той е по-вкусен и има допълнителни предимства.

Джинджифил

Джинджифилът е най-известен със своите противовъзпалителни свойства. Той също се е доказал като "линейка" срещу гадене и дори прилошаване. Но преглед на 12 проучвания потвърждава, че редовната консумация на 2 грама джинджифил на ден помага за намаляване на триглицеридите и общия холестерол, както и на кръвната захар хемоглобин A1c (мярка за дългосрочен контрол на кръвната захар). Така че преминете към чай от джинджифил - сърцето ви ще ви благодари!

Куркума

Неслучайно тази ярко жълта подправка се счита за една от най-полезните: куркуминоидите, включени в състава й, имат подчертан противовъзпалителен ефект. В допълнение, куркумата съдържа много антиоксидантни компоненти, които не са податливи на унищожаване при готвене.

Как куркумата помага за защита на сърцето? Едно проучване установи, че 2,4 грама (около 1¼ чаена лъжичка) куркума в продължение на четири седмици води до по-ниски нива на LDL холестерол и С-реактивен протеин (маркер за възпаление, свързано с повишен риск от сърдечни заболявания). Препоръчваме да добавите куркума към месото, както и към топло мляко - резултатът е много вкусна и необичайна напитка!

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/