Какво се случва с тялото ни, ако спим само по 6 часа на нощ

16 September 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: Фрийпик
СНИМКА: Фрийпик

Въпреки че знаете, че се нуждаете от седем до девет часа сън на нощ, вероятно невинаги успявате да си ги осигурите. И не сте сами - много възрастни не спят достатъчно. Мъжете са особено недоспали. Близо 40% от тях редовно не си почиват поне седем часа на денонощие, според Центъра за превенция и контрол на заболяванията на САЩ.

При повечето хора по-малко от шест часа спане може да доведе до недостатъчно отпочиване и до това, което експертите наричат „дълг за сън".

"С всеки ден на недостатъчен сън може да изоставате все повече от здравословните си нужди", казва пулмологът д-р Питър Полос от Hackensack Meridian Health в Едисон, Ню Джърси.

Сънят дава възможност на тялото ви да си почине и да се възстанови, а някои телесни органи и функции, включително мозъкът, имунитетът и метаболизмът, се нуждаят от него, за да се развиват. Понякога обаче е изкушаващо да останете твърде късно и да си кажете, че шест часа сън са достатъчни. Ето каква е истината за това как това може да се отрази на здравето ви.

Нуждаят ли се всички от еднакво количество сън?

"Хората са различни и подходящото количество сън определено е индивидуално, но все пак то е средно около седем часа", казва д-р Найк.

„Правилното количество сън означава, че това е подходящото за вас количество сън, което ви позволява да бъдете бодри и високофункционални през деня, без да сте сънливи през деня", обяснява тя.

Как да разберем дали спим достатъчно?

Количеството на съня е от решаващо значение, за да се чувствате отпочинали. Но времето, което действително прекарвате в спане, и това колко често се събуждате през нощта също допринасят за цялостната почивка.

"Ако получавате достатъчно качествена почивка, ще се събуждате освежени. Ще бъдете бодри и активни. Освен това нямате да имате нужда от дрямка или от това да си наливате още чаши кафе", подчертава д-р Найк.

Какво всъщност се случва, ако спим само по шест часа на нощ?

Вероятно няма да започнете да оклюмвате на бюрото си в работата с шест часа сън. Всъщност дори може да си мислите, че се справяте добре с по-малко сън. Според американската Националната фондация за съня обаче, ако продължите да спазвате този навик, вероятно ще се чувствате по-раздразнителни и вероятно тревожни или депресирани.

Възможно е вниманието ви да се скъси, а способността ви за преценка и реакция да се влоши. Това ви поставя в опасност да не се справите добре с работата си или да се изложите на риск от автомобилна катастрофа, твърдят специалисти. Може също така да започнете да зависите от стимуланти, като кофеин, за да преживеете деня.

Ако сънят ви продължава по-малко от шест часа на нощ, здравето ви също може да пострада. Проучване от 2023 г., публикувано в The Lancet, установява, че ако спите толкова малко и в същото време спортувате на високо ниво, може да имате по-бърз когнитивен упадък от тези, които спят същото малко количество, но не спортуват често. Това означава, че рискът от деменция може да е по-голям при недоспалите спортисти. Имайте предвид, че макар физическата активност да е чудесна, сънят е ключът към възстановяването и подмладяването на тялото ви, така че то да работи на върха на възможностите си за вас.

Постоянната липса на сън може да се отрази на нивата на тестостерон, тъй като през нощта тялото ви възстановява тестостерона. Това може да доведе и до високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

С течение на времето недоспиването може да понижи метаболизма ви, да увеличи риска от затлъстяване и да увреди имунната ви система, според Националния институт за сърцето, белия дроб и кръвта.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/